Τα έψαλαν στους πολιτικούς οι ολυμπιονίκες: Όχι μόνο στις φωτογραφίες…

Συμπαράσταση από την Πολιτεία για την ανάπτυξη του αθλητισμού ζητούν οι Έλληνες αθλητές που μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Στην ανάγκη συμπαράστασης της Πολιτείας για την ανάπτυξη του Αθλητισμού, κυρίως στην Περιφέρεια, ένωσαν την φωνή τους οι Έλληνες αθλητές, που μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, απευθύνοντας έκκληση να συνδράμει, κατά το δυνατό, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Κατά την ειδική εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν τους η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, οι αθλητές βραβεύτηκαν με τιμητική πλακέτα για την προσφορά τους στον Αθλητισμό και ενώπιον του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, των πολιτικών αρχηγών και του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, απηύθυναν σύντομες ομιλίες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γ.γ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τον χαιρετισμό του χαρακτήρισε «άξιους πρεσβευτές της χώρας» τα μέλη της εθνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα του Ρίο και τόνισε πως η Πολιτεία έχει επίγνωση των δυσχερειών τις οποίες αντιμετώπισαν κατά την προετοιμασία τους. Όπως ωστόσο επισήμανε, οι δυσκολίες αυτές δεν είναι διαφορετικές από κείνες που έχει γεννήσει η κρίση και αντιμετωπίζουν όλοι οι συμπολίτες μας.

Για την έλλειψη αθλητικών υποδομών, ιδίως στην Περιφέρεια, μίλησε η χρυσή Ολυμπιονίκης της Σκοποβολής Άννα Κορακάκη και κάλεσε την Πολιτεία να επενδύσει στον Αθλητισμό, ως μια επένδυση στο μέλλον που θα αποδώσει στην κοινωνία, στην υγεία, στην χώρα.

«Να μένουν ανοιχτά τα στάδια και τα κολυμβητήρια σε όλη τη χώρα και ειδικά στην επαρχία», ζήτησε ο αργυρός Ολυμπιονίκης στο άθλημα της μαραθώνιας κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία του υπουργείου να εντάξει στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης.

Οι χάλκινοι ολυμπιονίκες στην Ιστιοπλοΐα Παναγιώτης Μαντής και Παύλος Καγιαλής επισήμαναν την ανάγκη να μάθουν οι νέες γενιές το «ευ αγωνίζεσθαι», ενώ πρότειναν να ξαναμπούν οι ολυμπιακοί κύκλοι στο Ολυμπιακό Στάδιο, την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Πολλά από τα αθλήματα δεν τα δείχνει η τηλεόραση και μαθαίνει μετά ο κόσμος πως κέρδισε μετάλλιο η χώρα. Να το κοιτάξουμε αυτό, γιατί δεν είναι δυνατόν να καταλάβει ο κόσμος την προσπάθεια του αθλητή αν δεν μπει στο κλίμα του σταδίου και να βοηθήσουμε όλους τους αθλητές», επεσήμανε ο Βλάσης Μάρας, Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Ενόργανης Γυμναστικής.

«Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας πρέπει να στέκονται έμπρακτα δίπλα μας σε όλη την προσπάθειά μας, δεν πρέπει να είναι μόνο για τις φωτογραφίες μετά τις επιτυχίες μας», σχολίασε ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης, Χρήστος Αφρουδάκης.

«Τα έξι μετάλλια βοήθησαν να μας αγκαλιάσετε λίγο παραπάνω», ανέφερε ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Στίβου Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, απευθυνόμενος προς τους εκπρόσωπους της Πολιτείας.

Τα συγχαρητήρια του Τσίπρα

Αργά το απόγευμα, την ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εθνική έκπληξη τις διακρίσεις στην Ολυμπιάδα του Ρίο που πέτυχαν οι Έλληνες αθλητές χωρίς τυμπανοκρουσίες και σε μια δύσκολη περίοδο. Φτάσατε στο στόχο και ήταν πολύ σημαντικό και συγκινητικό αυτό για όλους, είπε ο πρωθυπουργός.

Σε συνομιλία που είχε με τον ασημένιο ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κρίσιμη κούρσα μαραθώνιας κολύμβησης. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Σπύρο Γιαννιώτη που συγκλόνισε με την προσπάθειά του όχι μόνο για τις επιδόσεις του, αλλά και για το ήθος που επέδειξε στις δηλώσεις του που ακολούθησαν. «Πολύ σημαντική όχι μόνο η επίδοση αυτή καθεαυτή και το μετάλλιο αλλά και το ήθος των δηλώσεων σου. Μας έδωσες μεγάλη χαρά. Συγχαρητήρια!», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Σπύρο Γιαννιώτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συνομιλία με την χρυσή Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη και τον προπονητή πατέρα της και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης προπονήθηκε σε μια παράγκα και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σβήσουμε από τη μνήμη μας ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες για τις επόμενες γενιές.

«Άννα να μας δείξεις τους τρόπους για να πετυχαίνουμε τους στόχους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τι έγινε εκεί στη Δράμα; Ο δήμος γιατί γκρέμισε την παράγκα;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πατέρα και προπονητή της Άννας Κορακάκη. «Δεν είμαστε χαρούμενοι ούτε υπερήφανοι για το γεγονός η ότι η Άννα προπονούνταν σε μια παράγκα. Αλλά όμως αυτό δεν πρέπει να το σβήσουμε από τη μνήμη μας και αυτό πρέπει να μας θυμίζει ότι πρέπει να συμβάλλουμε περισσότερο στον αθλητισμό και όχι μόνο στον πρωταθλητισμό. Δηλαδή στα παιδιά που θα κάνουν αύριο αυτό που έκανε η Άννα μέχρι χθες. Δεν μου άρεσε αυτό που έκανε ο Δήμος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εννοείτε το σκοπευτήριο...», ανέφερε η Άννα Κορακάκη. «Αρκεί από εδώ και μετά να γίνει κάτι καλό», συμπλήρωσε ο πατέρας της Άννας Κορακάκη. «Το να κάνουμε κάτι καλό είναι ευχή. Πρέπει να το κάνουμε και πράξη όμως. Και για να το κάνουμε πράξη πρέπει να υπάρχει βούληση να στηριχθεί ο αθλητισμός, ο μαζικός αθλητισμός, οι ομοσπονδίες. Αλλά νομίζω ότι δεν αρκεί μονάχα αυτό. Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο όχι μόνο να αυξήσουμε τις δαπάνες που δίνουμε για τον αθλητισμό αλλά και να καθαρίσουμε τα κυκλώματα στον αθλητισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά οικονομία ή έξοδα», συμπλήρωσε η 'Αννα Κορακάκη.

Η ίδια η πρωταθλήτρια της σκοποβολής, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε «πολύ ωραία» τη συνάντηση. «Ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση. Δεν συζητήσαμε για προβλήματα», είπε και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τον κάθε αθλητή ξεχωριστά. Αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ ωραίες αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Οι συναντήσεις που γίνονται μακριά από τα φώτα τις κάμερες, είναι πιο σημαντικές».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, στάθηκε σε μια ατάκα του πρωθυπουργού, ότι δεν πρέπει να τους θυμηθούν ξανά, μετά από τέσσερα χρόνια… «Είχαμε πει ότι θέλαμε περισσότερα και καλύτερου χρώματος μετάλλια. Δεν πιστεύαμε όμως και ότι θα παίρναμε τρία χρυσά και συνολικά έξι μετάλλια», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αυτές οι συναντήσεις που γίνονται είναι πολύ σημαντικές και συζητήσαμε διάφορα σημαντικά θέματα. Όπως μας είπε και ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να μας θυμηθούν ξανά μετά από τέσσερα χρόνια…».

Εκτός από τους Ολυμπιονίκες και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής που συμμετείχε στους Αγώνες του Ρίο, στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση πήγαν ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης, και ο υπαρχηγός της αποστολής Μανώλης Κολυμπάδης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής υποδέχθηκε τους αθλητές στην είσοδο του Μαξίμου.

Ο κ. Κοντονής είχε εξάλλου δεχθεί νωρίτερα στο γραφείο του τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη της σκοποβολής Άννα Κορακάκη, και τον πατέρα και προπονητή της, Τάσο Κορακάκη, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στον αθλητισμό και ειδικότερα το άθλημα της Σκοποβολής.

Ο κ. Κοντονής ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τη χρυσή Ολυμπιονίκη μας, ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες που υπάρχουν από πλευράς Πολιτείας, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες προετοιμασίας της.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, παρουσία και στελεχών της Ομοσπονδίας.