“Θερμό” επεισόδιο στις Οινούσσες: Τουρκικό πλοίο απείλησε Έλληνα ψαρά

Η τουρκική ακταιωρός έκοβε βόλτες στα ελληνικά χωρικά ύδατα για ώρες - Το πλήρωμά της αρνήθηκε να αποχωρήσει, παρά την παρουσία κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι στις Οινούσσες, με τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό σκάφος που βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ακταιωρός, που σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ “έκοβε βόλτες” στην περιοχή των Οινουσσών από το πρωί, μπαινοβγαίνοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προσέγγισε περίπου στη 1 το μεσημέρι το αλιευτικό σκάφος και απαίτησε από τον Έλληνα ψαρά να απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο ψαράς αρνήθηκε, και στο σημείο εκείνο το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να τον συλλάβει.

Στο σημείο κατέφθασε αρχικά πλωτό σκάφος του Λιμενικού και κατόπιν κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, καλώντας το τουρκικό σκάφος να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο το πλήρωμα της ακταιωρού αρνείτο για ώρες να απομακρυνθεί, μέχρι που περίπου στις 4 το απόγευμα τελικά αποχώρησε.

Το επεισόδιο παρακολουθούσε, χωρίς να επέμβει, και πλοίο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στο Αιγαίο στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Για το σοβαρό επεισόδιο έχει ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ακούστε τι δήλωσε για το περιστατικό στο politischiou.gr ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού:

Ο ψαράς τον οποίο απείλησε το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου, ο Στέφανος Δημίδης, μίλησε στο Mega για την περιπέτεια που έζησε:

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το CN-235 πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 1.500 πόδια στις 10:53 το πρωί, 3 λεπτά μετά πέταξε στα 700 πόδια και στις 11 στα 600 πόδια. Τέσσερα λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά -ανατολικά των Οινουσών- στα 200 πόδια μόλις.

Το τουρκικό CN-235 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο. Οι 4 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά.

Το τουρκικό αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε.