Τσίπρας σε Φραγκίσκο: Να βρούμε νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες

"Ιστορική η επίσκεψή σας, σας ευχαριστώ"

Στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και, ειδικότερα, στις συνθήκες που επικρατούν στη Λέσβο, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο, το πρωί στον αερολιμένα Μυτιλήνης.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους υπογραμμίστηκε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Στην συνάντηση, τονίστηκε επίσης, η ανάγκη να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τα επικίνδυνα περάσματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, μέσα από την καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών, την εξάλειψη των παράνομων διόδων και την κατοχύρωση νόμιμων διαδικασιών.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση. «Η επίσκεψή σας εδώ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.

Έκανε επίσης λόγο για «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που άλλοι επέβαλαν έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

Είμαι περήφανος για αυτό, τόνισε, «τη στιγμή που κάποιοι εταίροι μας, και μάλιστα στο όνομα του χριστιανισμού, ύψωναν τείχη και φράχτες». Χαρακτήρισε επίσης ιστορική και σημαντική την επίσκεψη του ποντίφικα και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.

Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και τη στάση του στο προσφυγικό ζήτημα, επαναλαμβάνοντας πως σε ένα τέτοιο θέμα τα τείχη δεν βοηθούν. Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες. 

Η υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου... 

Ο Ρωμαιοκαθολικός ηγέτης έφθασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στις 10:15. Τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός και αμέσως μετά ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Στο αεροδρόμιο επίσης βρισκόταν η ηγεσία στην Ελλάδα της Καθολικής Εκκλησίας, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

afiksi7

pope3

Αμέσως μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων ο πρωθυπουργός και οι ιεράρχες κατευθύνθηκαν σε αίθουσα του αεροδρομίου κάτω από μια τοιχογραφία με το λιομάζωμα ζωγραφισμένο από το Θεόφιλο Χατζημιχαήλ προκειμένου να έχουν μια πρώτη συνάντηση.

pope

pope1

«Η παρουσία σας εδώ, μαζί με τους Ιεράρχες μας, στην εποχή της μεγάλης σύγχυσης και του διάχυτου ανθρώπινου πόνου, μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε να υπηρετούμε πανανθρώπινες αρχές και αξίες», ανέφερε, υποδεχόμενη τον Πάπα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

papas-afiksi