Στο Σύνταγμα οι αγρότες με 20 τρακτέρ

Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται η πορεία των αγροτών από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, ενώ στην κορυφή της πορείας παρέλασαν 20 τρακτέρ από τη Νίκαια Λάρισας, τα οποία οι αγρότες  έχουν παρατάξει μπροστά από τη Βουλή.

Με τους αγρότες πρόκειται να συναντηθούν και εργαζόμενοι από τις συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ (πλατεία Κλαυθμώνος) και του ΠΑΜΕ (πλατεία Κάνιγγος) από γιατρούς, δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην πλατεία βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και άλλοι διαδηλωτές αγρότες.

Σημειώνεται ότι στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, οι αγρότες έχουν ανάψει φωτιά με ξερά κλαδιά.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

Το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ελεύθεροι οι 4 αγρότες που είχαν συλληφθεί

Ελεύθεροι αφέθηκαν με εντολή εισαγγελέα οι τέσσερις αγρότες που συνελήφθησαν, για τα επεισόδια που έγιναν το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πάντως έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους.

Επεισόδια σε Χαϊδάρι και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ αγροτών και αστυνομικών σε δύο διαφορετικά σημεία. Κρητικοί αγρότες πήραν στο κυνήγι το πρωί ΜΑΤ και περιπολικά, ενώ λίγο αργότερα έφτασαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με καπνογόνα, δακρυγόνα, πέτρες και ντομάτες.

Λίγη μόλις ώρα αργότερα, στο Χαϊδάρι, στο ύψος του Δαφνί, ένας δεύτερος γύρος έντασης ξεκίνησε ανάμεσα σε αγρότες της Πελοποννήσου και τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν την πορεία των αγροτών που κατευθύνονταν προς την Αθήνα με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια με πέτρες, καδρόνια, χρήση χημικών, ενώ ορισμένοι αγρότες έσπασαν και ένα περιπολικό.

kaamsdnm2

Σε ετοιμότητα η αστυνομία

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία που έχει ετοιμάσει τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν ανεξέλεγκτα τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.ά.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.