Μετά την Κω, η Λέσβος: Άγριες συμπλοκές μεταναστών στη Μυτιλήνη

Υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, ακόμη και χωρίς νερό, 4000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εγκλωβισμένοι στο νησί της Μυτιλήνης, καθώς τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα από ντόπιους ταξιδιώτες και εκδρομείς που επιστρέφουν στην πρωτεύουσα και υπολογίζεται ότι η πληρότητα αυτή θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες.

Eκατοντάδες μετανάστες έχουν στα χέρια τους το πολυπόθητο «χαρτί ελευθερίας», αλλά δεν έχουν εισιτήρια για τα πλοία της γραμμής, που θα τους μεταφέρουν στον Πειραιά.

Ο αριθμός των μεταναστών στο νησί αυξάνεται από τις καθημερινές μεταναστευτικές ροές που συνεχίζονται αδιάκοπα και η κατάσταση είναι εκρηκτική, με σκηνές παρόμοιες με αυτές που εξελλίσονταν τις προηγούμενες ημέρες στην Κω.

Σκηνές βίας και... άγριες συμπλοκές, αντίστοιχες με αυτές στη Κω, εξελίχθησαν στο λιμάνι της Λέσβου, μεταξύ μεταναστών - κυρίως Ιρακινών και Αφγανών - μπροστά από το γραφείο του Λιμενικού Σώματος. Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι μετανάστες προσπάθησαν να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας και να περάσουν μπροστά από άλλους, που περίμεναν υπομονετικά για τη καταγραφή τους, με τους δεύτερους να αντιδρούν έντονα!

Το θερμόμετρο μέσα σε λίγα λεπτά χτύπησε κόκκινο, με τις συμπλοκές να παίρνουν άγριες διαστάσεις και τον χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων υπήρξαν ακόμα και τραυματισμοί.

Κάποιοι μάλιστα, όπως φαίνεται και στο βίντεο του lesvosnews.gr, επιτέθηκαν εναντίων των αντρών του Λιμενικού, κάνοντας άσεμνες χειρονομίες. 

Πέραν όμως των εγκλωβισμένων, από το λιμάνι κάθε μέρα περνούν άλλοι 1.500 με 2.000 περίπου πρόσφυγες-μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο. Εκεί γίνεται η πρώτη τους καταγραφή πριν μεταφερθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Διαδικασία που συχνά έχει αποτέλεσμα συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων, λόγω της πολύωρης αναμονής κάτω από τον ήλιο και την προτεραιότητα που δίνεται σε Σύρους πρόσφυγες, ιδιαίτερα σε γυναίκες με παιδιά.

Στη Λέσβο ο Κουρουμπλής

Το νησί θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος θα επισκεφθεί νωρίς το πρωί το χώρο στο Λιμεναρχείο, όπου γίνονται οι καταγραφές των παράνομα αφιχθέντων μεταναστών.

Στη συνέχεια, θέλοντας να έχει μία ολοκληρωμένη άποψη για το μεταναστευτικό, θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Μόριας και τον Καταυλισμό των μεταναστών στον Καρά Τεπέ.