Discovery: O Ηφαιστίωνας ο νεκρός της Αμφίπολης

Τον Ηφαιστίωνα παρουσιάζει ως το επικρατέστερο ένοικο του τάφου της Αμφίπολης το Discovery Channel, σε εκτενές ρεπορτάζ του, μετά και τις χθεσινές σπουδαίες ανακαλύψεις, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ηφαιστίωνας αποτεφρώθηκε.

Το έγκριτο δίκτυο αρχικά αναφέρεται στα ευρήματα και στη συνέχεια παρουσιάζει τις απόψεις της αρχαιολόγου Ντόροθι Κίνγκ. Σύμφωνα με αυτήν το επικρατέστερο σενάριο για τον ένοικο του τάφου είναι ο αδελφικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνας.

"Ένα τέτοιο μνημείο δεν μπορεί παρά να ανήκει σε κάποιον σπουδαίο άντρα της εποχής. Συνήθως όσους πέθαιναν στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου τους έθαβαν επί τόπου, δηλαδή στο εξωτερικό. Από τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι δύο μόνο σώματα νεκρών ταριχεύθηκαν ώστε να ταφούν στην πατρίδα τους: Ο Αλέξανδρος ο ίδιος και ο Ηφαιστίωνας" αναφέρει η Κινγκ.

"Πιστεύω πως εάν ο σκελετός ανήκει σε άντρα, τότε πιθανότατα πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα - ή κάποιον σαν αυτόν" υποστηρίζει η Κινγκ.

Στη συνέχεια, το Discovery News κάνει μία παράθεση των βιογραφικών στοιχείων του Ηφαιστίωνα, του πιο πιστού από τους συντρόφους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αδελφικού του φίλου από τα παιδικά του χρόνια, όπως γνωρίζουμε από τις ιστορικές πηγές.

"Και οι δυο ήταν μαθητές του Αριστοτέλη" λέει το Discovery. "Αν και αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως υπήρξε σεξουαλική σχέση μεταξύ του ωραίου Ηφαιστίωνα και του αυτοκράτορα Αλέξανδρου, δεν υπάρχει καμία πηγή της εποχής που να επιβεβαιώνει πως υπήρξαν εραστές.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή ιστορίας και συγγραφέα του βιβλίου "Αλέξανδρος: Δισημία της Μεγαλειότητας" Guy MacLean Rogers, οι σύγχρονές μας κατηγοριοποιήσεις της σεξουαλικότητας (ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος, ή bisexual) δεν ίσχυαν τότε. Στην αρχαία Ελλάδα, το να ακολουθήσεις την επιθυμία σου, όπως πρόσταζε ο θεός Έρωτας για έναν άλλο άντρα ή μια γυναίκα, απλώς δεν περιόριζε τους άντρες και τις γυναίκες σε ένα "στρατόπεδο"".

"Όποια κι αν ήταν η φύση της σχέσης του, όταν ο Ηφαιστίωνας πέθανε, ο Αλέξανδρος τον θρήνησε όσο κανείς, ξύρισε τα μαλλιά του, δεν έτρωγε για μέρες, εκτέλεσε το γιατρό του και προχώρησε σε μια πολύ ακριβή κηδεία".