Περιστέρη: Εμείς υπακούμε στα ευρήματα της Αμφίπολης

Έμφαση στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη δίνει σε δήλωση-απάντηση στις επικρίσεις που έχει δεχθεί η Κατερίνα Περιστέρη, εξηγώντας πως η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο και υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων.

“Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του”, σημειώνει στη δήλωσή της η κ. Περιστέρη.

Η κ. Περιστέρη αναφέρει ακόμα ότι “με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων. Η προσεκτική ανάγνωση τού δίλεπτου video,επιβεβαιώνει τα ανωτέρω αλλά η προχειρότητα των σχολιαστών υπερτερεί”.

“Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί 'σκαρπέλο'”, διευκρινίζει, “δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο”.

Η επικεφαλής των ανασκαφών επισημαίνει ότι ο χώρος ο οποίος ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε, αλλά με ανασκαφικό στρώμα.

Πάντως, οι εργασίες στην Αμφίπολη κάθε άλλο παρά έχουν ολοκληρωθεί. Ακόμα και όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν εντός του υπάρχοντος ταφικού οικοδομήματος, κάτι που υπολογίζεται να γίνει μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, θα αρχίσει η διερεύνηση των γύρω εδαφών με μη ανασκαφικό τρόπο, με "ακτινογραφίες", προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλα θαμμένα μνημεία. Αν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί, ασφαλώς και θα αποφασιστεί να συνεχιστεί η έρευνα.

Η μέθοδος προβλέπει την τμηματική “καλωδίωση” του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων. Στη συνέχεια, γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με έναν αρκετά περίπλοκο και ανεπτυγμένο αλγόριθμο, που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έτσι, ακόμα κι αν τελικά ο “ένοικος” του τάφου παραμείνει άγνωστος, πιθανόν ενδεχόμενα ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή να ρίξουν φως στην ταυτότητά του και το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο γύρω από την κατασκευή του μνημείου του λόφου Καστά.