Θωρακίζεται η Ελλάδα για πιθανότητα κρούσματος Έμπολα

Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη, θωρακισμένη και προετοιμασμένη, με μια αισιοδοξία και μια σιγουριά, αναφορικά με την πιθανότητα κρούσματος του ιού Έμπολα στη χώρα μας και ενώ έχουν ήδη εμφανιστεί κρούσματα στα Βαλκάνια.

"Μας προβλημάτισε το περιστατικό στη Ισπανία, πρέπει αφενός να γίνει επανεκτίμηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, αφετέρου να δούμε κάποια μέτρα θωράκισης των πυλών εισόδου της χώρας. Έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες, στο πλαίσιο επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθούν", διευκρίνισε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Εξάλλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η κυρία Παπανικολάου δήλωσε ότι λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για την εξάπλωση του ιού, στη σύσκεψη θα επανεκτιμηθούν ο βαθμός ετοιμότητας και ασφάλειας, καθώς και τα μέτρα θωράκισης των εισόδων της χώρας.

Μετά τη Σλοβενία, υπήρχε η ανησυχία ότι το περιστατικό με θάνατο Βρετανού στην πΓΔΜ οφειλόταν σε μόλυνση από τον ιό Έμπολα, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Ούτε για το δεύτερο κρούσμα στη χώρα έχουν υπάρξει νεώτερα στοιχεία, ωστόσο, η κυρία Παπανικολάου καθησυχάζει: "Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τον Έμπολα στην Ελλάδα αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι".

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι με όλους τους συναρμόδιους φορείς για να τεθούν επί τάπητος μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Η κυρία Παπανικολάου σημείωσε ότι νοσοκομείο αναφοράς στο ενδεχόμενο κρούσματος είναι το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ που συγχωνεύθηκε με το Σισμανόγλειο, και επομένως υπάρχει διαθεσιμότητα χώρων για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.