Τι θα συμβεί αν ο Άρειος Πάγος πει “Όχι” στις καθαρίστριες

Του Γιώργου Λαμπίρη

Τη στιγμή, που αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου για την αναστολή της πρωτόδικης απόφασης, η οποία ορίζει την απόλυση των καθαριστριών από το υπουργείο Οικονομικών, το news.gr επικοινώνησε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, Γιάννη Καρούζο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Καρούζος, "σε περίπτωση που εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς απόλυσής τους, θα αποτελέσει κοινωνικό μήνυμα για την ελληνική κοινωνία, που μαστίζεται από τη δεινή οικονομική κατάσταση και την ανεργία".

Σύμφωνα με τον εργατολόγο, "η υπόθεση των καθαριστριών αφορά σε εργαζόμενους, που βρίσκονται στο περιθώριο του εργασιακού τους βίου - λόγω ηλικίας - και η μη δικαίωσή τους θα αποτελέσει πλήγμα στον κοινωνικό ιστό της χώρας".

Πάντως, σε περίπτωση απόρριψης της προσωρινής επαναπρόσληψής τους από τον Άρειο Πάγο, θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αναίρεσης στις 23 Σεπτεμβρίου, η οποία θα κρίνει στην πραγματικότητα και το αν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους ή όχι. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο Άρειος Πάγος καλείται να εξετάσει αν υπάρχει βλάβη του Δημοσίου από την απόφαση προσωρινής αναστολής της απόλυσης.

Σημειωτέον, παρά το γεγονός ότι οι καθαρίστριες δεν εργάζονται, το Δημόσιο πληρώνει διπλά για την καθαριότητα του Οικονομικών, καθώς είναι υποχρεωμένο με βάση το νόμο για τη διαθεσιμότητα, να τους καταβάλλει το 75% του μισθού τους για τρεις ακόμα μήνες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ανατεθεί η καθαριότητα σε ιδιωτική εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Ένωση Δικαστών: Κοινωνικός εκβιασμός η απόφαση για καθαρίστριες