Σε όλη την Ελλάδα τα επικίνδυνα λούνα παρκ της πενταμελούς σπείρας

Σε ολόκληρη τη χώρα είχε απλώσει τα δίχτυα της η σπείρα που έστηνε παράνομα λούνα παρκ χωρίς άδεια και με χρήση πλαστών πιστοποιητικών, με τις έρευνες της Αστυνομίας να έχουν εντοπίσει 36 τέτοιες περιπτώσεις σε ισάριθμους δήμους της χώρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα του το "Βήμα", δύο από τα παράνομα λούνα παρκ είχαν στηθεί στον Άλιμο και την Καλλιθέα, κοντά δηλαδή στο Ελληνικό, όπου και σημειώθηκε η τραγωδία με το θάνατο του 13χρονου, ενώ επικίνδυνα λούνα παρκ και τσίρκα είχαν εγκατασταθεί την τελευταία διετία και στη Λάρισα, στην Καβάλα, στη Νάουσα, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στην Καστοριά, στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα, στην Ορεστιάδα, στην Ηγουμενίτσα, στη Μεγαλόπολη, την Ελασσόνα, στη Δράμα, στη Θήβα, στην Πρέβεζα, στην Κομοτηνή, στην Αριδαία, στο Αμύνταιο, στη Σκύδρα, στο Δίον Πιερίας, στη Λαμία και αλλού.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά πέντε άτομα και συγκεκριμένα τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 57χρονος "εγκέφαλος" του κυκλώματος, με αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, δημιούργησε με τη συνδρομή - συνεργασία τριών συνεργών-"αχυράνθρωπων" εικονικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που διοργάνωνε ο 57χρονος ιθύνων νους, εισέπραττε τα έσοδα, αποφεύγοντας συστηματικά να καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους και τις απαιτούμενες οικονομικές εισφορές.

Με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, τόσο ο 57χρονος "εγκέφαλος", όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργοί του, αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογραφία των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων.

Στη συνέχεια, κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε Δήμους της χώρας, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, οι δράστες είχαν καταρτίσει εξ ολοκλήρου πλαστή σφραγίδα δήμου του νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής, σε βεβαιώσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, από τον Απρίλιο του 2012 ως σήμερα, εγκατέστησαν 36 περιοδεύοντα τσίρκα και λούνα παρκ σε ισάριθμους δήμους της χώρας.

Εκτιμάται ότι, από την παράνομη δράση των εικονικών επιχειρήσεων, πέραν της επικινδυνότητας που απορρέει από τη χρήση πλαστών βεβαιώσεων για την ασφαλή λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία από τη μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, ύψους 888.761,68 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.