Φωτογραφία του Βελουχιώτη 69 χρόνια μετά το θάνατό του;

Η ανάρτηση φωτογραφίας του Άρη Βελουχιώτη από το blog XYZ Contagion, που παρουσιάζει το κομμένο κεφάλι του, 69 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό του, έχει σηκώσει πλήθος σχολίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", η συγκεκριμένη φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη έρχεται στο φως για πρώτη φορά στην ιστορία, μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες και απεικονίζει σε κοντινό πλάνο το κομμένο κεφάλι του καπετάνιου του ΕΛΑΣ που κρεμάστηκε στο φανοστάτη της πλατείας Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων.

Στην ανάρτηση του blog αναφέρεται ότι η φωτογραφία εστάλη μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου 1945 στην εφημερίδα "Ακρόπολις", από τον ανταποκριτή της στη Θεσσαλία, με σκοπό να δημοσιευτεί.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως φαίνεται, είναι αδύνατον να επαληθευτεί.
 
Οι διαχειριστές του ιστοτόπου, οι επονομαζόμενοι Κλέων Ιωαννίδης και Βασιλική Μετατρούλου, υποστηρίζουν πως είναι η μοναδική καταπρόσωπο εικόνα που αποτυπώθηκε από τον φανοστάτη της πλατείας των Τρικάλων, εκεί όπου οι διώκτες του έστησαν το "τρόπαιό" τους.

Οι διαχειριστές του XYZ Contagion θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απεικόνιση δεν υπάρχει στην πλούσια βιβλιογραφία για την Εθνική Αντίσταση, τον πρωταγωνιστή της και τις δραματικές τελευταίες ώρες του. Βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ούτε στα βιβλία, ούτε στα ντοκιμαντέρ, ούτε στα εικονογραφημένα αφιερώματα.

Ως αποτέλεσμα, στο διαδίκτυο και τη μπλογκόσφαιρα, όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου σχολιάστηκε η εμφάνιση της φωτογραφίας, τα σχόλια είναι αντιφατικά.
 
Σημειώνεται ότι το νήμα της ζωής του Άρη Βελουχιώτη κόπηκε στις 15 Ιουλίου 1945, με πιθανότερη εκδοχή την αυτοκτονία του με το περίστροφό του, αφού είχε περικυκλωθεί στη Χαράδρα του Φάγκου στον Αχελώο ποταμό, από την Εθνοφυλακή και τον Ελληνικό Στρατό.

Το κεφάλι του, μαζί με εκείνο του πρωτοπαλήκαρού του, Τζαβέλλα, κρεμάστηκαν σε φανοστάτες των Τρικάλων.

Ο Άρης Βελουχιώτης είχε καταφύγει και πάλι στο βουνό και είχε ιδρύσει τον ΕΛΑΣ-Ν, ως νέο ΕΛΑΣ, ως αντίσταση στην βρετανική συμμαχική κατάσταση μετά την αποχώρηση των Γερμανών από τα ελληνικά εδάφη, αντιτιθέμενος με τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ που προέβλεπε η Συμφωνία της Βάρκιζας, παρά το γεγονός ότι τελικά την υπέγραψε.