Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Κίνδυνος AIDS και ηπατίτιδας στις μεταγγίσεις

"Ανθρωποκτόνες, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς, τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο χώρο της Υγείας, οι οποίες, ασκούμενες μέσα από έναν ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισμό, έχουν οδηγήσει την υγεία του λαού μας σε αδιέξοδο', τονίζει ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει ακόμη ότι κόβονται χιλιάδες μοριακοί έλεγχοι του αίματος στις Μονάδες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς να κολλήσουν AIDS και ηπατίτιδες, επειδή το αίμα δεν ελέγχτηκε.

Όπως αναφέρει: "Οι οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες υγείας, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο συνεχίζουν στη Ελλάδα της λιτότητας του 2014, να επιφέρουν καθημερινά ανυπέρβλητα αδιέξοδα. Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους χιλιάδες καθοριστικές διαγνωστικές εξετάσεις της καθημερινής ιατρικής πράξης που δεν αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, χρόνιοι άρρωστοι, ασθενείς με σπάνια νοσήματα, ΑμεΑ γυρίζουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του βρετανικού μοντέλου του '60 με το gate keeping με τα φθηνότερα γενόσημα χωρίς τη δυνατότητα εξειδικευμένης παρακολούθησης κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους για τους βαρέως πάσχοντες κόπηκαν από τα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου χορηγούνται – σε εκείνους που τα δικαιουντο!!!- με το σταγονόμετρο λόγω «διαρκούς έλλειψης». Με το κλείσιμο των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, χιλιάδες ασθενείς αναζητούν γιατρό που δεν έχει συμπληρώσει το πλαφόν του, για να γράψουν τα φάρμακα τους. Οροθετικοί ασθενείς, με AIDS και ηπατίτιδες, λόγω έλλειψης αντιρετροικών φαρμάκων, μένουν ακάλυπτοι και μεταδίδουν σε όλο τον πληθυσμό τα θανατηφόρα αυτά νοσήματα, τα οποία δε θα μετέδιδαν αν ήταν υπό θεραπεία, την ώρα που κόβονται χιλιάδες μοριακοί έλεγχοι του αίματος στις Μονάδες Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς να κολλήσουν AIDS και ηπατίτιδες, επειδή το αίμα δεν ελέγχτηκε.

Όλες αυτές, και εκατοντάδες άλλες περικοπές που μετακύλησαν ένα μέρος της υγειονομικής δαπάνης στις τσέπες των ασφαλισμένων και ένα άλλο μέρος στις τσέπες των γιατρών τους, υποδηλώνουν μία πολιτική διάλυσης του συστήματος υγείας, τελευταία απόδειξη της οποίας ήταν οι θάνατοι των ανθρώπων υψηλού κινδύνου από την εποχιακή γρίπη, επειδή δεν εμβολιαστήκαν!! Η Υγεία αποτελεί το ύψιστο ανθρωπιστικό και κοινωνικό αγαθό του κάθε συνανθρώπου μας και πρέπει να ξεκινάει, όχι από τη θεραπεία της νόσου αλλά από την πρόληψη της ασθένειας. Αυτό οφείλει, έστω και τώρα, να καταστεί σαφές, ώστε να υπάρξει μια εθνική πολιτική πρόληψης, στην οποία ο εμβολιασμός και ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα αποτελούν τρόπο ζωής για όλους τους πολίτες.

Υγεία με λογιστικά κριτήρια, δεν είναι υγεία - είναι ολιγωρία που θα κοστίσει ολοένα και περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυιατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν. Καταδικάσαμε κάθε παρόμοια ενέργεια και στο παρελθόν και επανειλημμένα ζητήσαμε την κατάργηση του 5ευρου στο Νοσοκομείο, τόσο για τους Ασφαλισμένους όσο και για τους Ανασφάλιστους.

Πιστεύουμε στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, αλλά μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου.

Ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας μια μεταρρύθμιση υγείας από μηδενική βάση, για ένα σύστημα Υγείας που θα επιτρέπει στον ασθενή να επιλέξει ελεύθερα το γιατρό του και θα παρέχει σε κάθε γιατρό, μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, ισότιμες προοπτικές και διασφάλιση της εργασίας του.

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να είναι Θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας με μία κεντρική κύρια στόχευση: να δράσει έντονα όπου υπάρξει ανάγκη για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή Περίθαλψη στους Πολίτες και την Ανθρώπινη και Επιστημονική Αξιοπρέπεια στους Υγειονομικούς Λειτουργούς της".