Κεφαλονιά: Ανθρωπιστική βοήθεια και επαναφορά της υδροδότησης

Ανθρωπιστική βοήθεια και εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας καταφτάνουν στην Κεφαλονιά καθώς, κράτος και ιδιώτες, προσπαθούν να προσφέρουν τα απαραίτητα στους σεισμόπληκτους.  

Μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, ανακοινώθηκε η πρόθεση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών της Αθήνας και των εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς να αποσταλούν τρόφιμα και για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων 2013, που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,μέρος των αδιάθετων ποσοτήτων τυριών, ελαιολάδου και ζυμαρικών θα διατεθούν στην Κεφαλλονιά, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Αθ. Τσαυτάρη.

Δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κεφαλονιά από τους Δήμους της Ελλάδας

Οι κάτοικοι του Ληξουρίου και των γύρω χωριών είναι άστεγοι εδώ και 13 μέρες, από τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.  Οι σκηνές του στρατού έχουν ήδη στηθεί στο γήπεδο της πόλης αλλά οι ελλείψεις είναι πολλές.

Εκτός από τις κακές καιρικές συνθήκες, οι κάτοικοι του Ληξουρίου έχουν μείνει για ημέρες χωρίς νερό. Ωστόσο,  από το πρωί σήμερα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ επιχειρούν να επαναφέρουν το σύστημα υδροδότησης και σύμφωνα με πληροφορίες έως το απόγευμα αναμένεται να έχει επανέλθει σε ποσοστό 80%.

Η Κεφαλλονιά συνεχίζει να "χορεύει"  καθημερινά στους ρυθμούς του Εγκέλαδου καθώς σημειώνονται συνεχώς ισχυροί μετασεισμοί, πάνω από 4 Ρίχτερ, που τρομοκρατούν τους δοκιμαζόμενους νησιώτες.

Εν τω μεταξύ, μετά την παραφιλογία και τη διασπορά ψευδών φημών τις περασμένες ημέρες για επερχόμενο σεισμό που προκάλεσε πανικό στο νησί, η κυβέρνησης αποφάσισε να δημιουργήσει δύο κέντρα τύπου στο Ληξούρι και το Αργοστόλι, προκειμένου όλοι οι πολίτες να ενημερώνονται υπεύθυνα.

 

 

Tα μέτρα αρωγής των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς

Δευκρινίσεις για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι για στέγαση θα δοθεί επίδομα ενοικίου από 300 έως 500 ευρώ σε οικογένειες, που κατοικούσαν σε ιδιόκτητο σπίτι και έχει υποστεί ζημιές, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους, για δύο έτη.  

Αντίστοιχη επιδότηση ενοικίου θα δοθεί και στους ενοικιαστές αλλά μόνο για έξι μήνες. Επίσης δικαίωμα επιδότησης ενοικίου έχουν και όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν σχετική βεβαίωση. Η συνολική δαπάνη για επιδότηση ενοικίου θα ανέλθει στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι θα υπάρχουν πιστωτικές διευκολύνσεις για αποκατάσταση ζημιών. Το πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής θα περιλαμβάνει 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Η δαπάνη για αποκατάσταση ζημιών θα ανέλθει 47 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα μέτρα αρωγής, αποφασίστηκε να παγώσουν οι κατασχέσεις για χρέη σεισμοπλήκτων στην εφορία. 

Παράλληλα ως στόχοι πρώτης προτεραιότητας έχουν τεθεί για το νησί η αποκατάσταση του λιμανιού στο Ληξούρι μέσα σε δύο μήνες, οι επισκευές των ζημιών στον οδικό άξονα που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι και η τοποθέτηση 45 αιθουσών διαδασκαλίας προκάτ, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία του νησιού.