ΣτΕ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Λαυρεντιάδη για τo λουκέτο στην Proton

Ως αβάσιμους απέρριψε η Ολομέλεια του ΣτΕ τους ισχυρισμούς του έγκλειστου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος ζητούσε να κριθούν αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις (9.10.2011) της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της "Proton Τράπεζα Α.Ε." και τέθηκε υπό εκκαθάριση καθώς και η με ίδια ημερομηνία απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστάθηκε "Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.".

Ο κατηγορούμενος παραμένει βασικός μέτοχος της Proton και κατέχει από 24.3.2011 το 15,55% , ποσοστό στο οποίο υποχώρησε από το 31,91%.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι το κλείσιμο της επίμαχης Τράπεζας είναι προβλεπόμενο διοικητικό μέτρο μετά τα όσα έγιναν. Άλλωστε από το Το 2010 η ΤεΕ επέβαλλε στην Proton κυρώσεις λόγω υπερβάσεων κατά 126.635.000 ευρώ των ορίων μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων. Αυτά δηλαδή ήταν τα δάνεια υψηλού κινδύνου προς συγκεκριμένες εταιρείες. Οι καταγελίες , κατά τις αρχές, επιβεβαιώθηκαν από δυο ελέγχους του 2011απο τους οποίους εντοπίστηκε ζημιά 445.608.000 ευρώ από μη είσπραξη απαιτήσεων. Έτσι τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε επίτροπος ο οποίος στην έκθεσή του αναφέρει ότι θα είχε αρνητικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα η θέση της Proton σε εκκαθάριση και για το λόγο αυτό πρότεινε την ανάκληση της άδειας της.