Χαμογελούν και πάλι οι παιδικές χαρές

Νέα πνοή στις εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρές της Αθήνας επιχειρεί να δώσει Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ακούει στο όνομα "Παραδείγματος Χάριν". Στόχος τους είναι να μετατρέψουν τις παιδικές χαρές και να τις κάνουν και πάλι τόπους χαράς και παιχνιδιού.

Οι αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το έργο, μελετούν την τρέχουσα κατάσταση των παιδικών χαρών της Αθήνας, τις επανασχεδιάζουν με βάση τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις ανακαινίζουν. Η "αποστολή" τους θα ξεκινήσει από το 1ο και 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, με πρώτο στόχο να ανακατασκευαστούν έξι παιδικές χαρές (στις περιοχές Μακρυγιάννη, Νέου Κόσμου και Παγκρατίου), που θα αποτελούν ένα αλληλοσυμπληρούμενο δίκτυο.

Οι μελέτες έχουν ήδη εγκριθεί από το δήμο Αθηναίων και τα πρώτα έργα έχουν κιόλας ξεκινήσει, με την ελπίδα να ακολουθήσουν κι άλλες παιδικές χαρές. Κεντρικός άξονας της πρωτοβουλίας είναι αναβίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα των παιδικών χαρών, ως λειτουργικού προορισμού για όλη την οικογένεια.

Σημειώνεται ότι βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τα οικολογικά υλικά, καθώς και παιχνίδια και κατασκευές που συνδράμουν στη διέγερση της φαντασίας προκαλώντας τα παιδιά σε νέες δραστηριότητες.

"Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την όψη και την αντίληψη της πόλης σε διάφορα θέματα. Να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές της Αθήνας βελτιώνοντας τους κοινόχρηστους χώρους της και να ενισχύσουμε τη διάδραση με τη χρήση αρχιτεκτονικών ή αισθητικών στοιχείων. Επίσης, θα προχωρήσουμε και σε δράσεις για τους νέους που θέλουν να αναζητήσουν διέξοδο στη γνώση" λέει για το σχέδιο ο επικοινωνιολόγος, Θ. Βαρβιτσιώτης.