Διεθνείς δάφνες για Έλληνα σκηνοθέτη

Ο ελληνικός κινηματογράφος απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι έχει παρόν και μέλλον. Κι αυτό γιατί για μία ακόμα φορά, ταινία Έλληνα σκηνοθέτη – αυτή τη φορά του Έκτορα Λυγίζου – απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Crossing Europe” στο Λιντς της Αυστρίας.

Η ταινία του με τίτλο “Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού” κατέκτησε τους κριτικούς του φεστιβάλ, ενώ ο ίδιος ο Έκτορας Λυγίζος, πέρα από την πρωτιά απέσπασε και χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Αιτιολογώντας τη βράβευση του Έλληνα σκηνοθέτη, οι κριτές ανέφεραν ότι η ταινία του Εκτορα Λυγίζου πραγματεύεται τα προβλήματα του κοινωνικού ρεαλισμού σε ένα επίπεδο άγνωστο μέχρι τώρα.

Η ταινία δεν είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται, έχοντας ήδη αποσπάσει διακρίσεις σε φεστιβάλ όπως του Κάρλοβι Βάρι, του Μόντρεαλ, της Σεβίλης. Επίσης η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου βράβευσε την ταινία με το Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.

Ο Έκτορας Λυγίζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, όπου σπούδασε φιλολογία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή κινηματογράφου “Σταυράκου”

Έχει σκηνοθετήσει αρκετές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ταινίες μικρού μήκους μικρού μήκους ταινίες όπως “Αγνά νιάτα”.

“Το αγόρι που τρώι το φαγητό του πουλιού” έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, αποσπώντας ειδική μνεία για την ερμηνεία του Γιάννη Παπαδόπουλου, ενώ έχει αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Μόντρεαλ, το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας και ανδρικού ρόλου στη Σεβίλλη και το βραβείο ανδρικού ρόλου και το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.