Θα φάνε το φαγητό τους με κλειστά μάτια!

Ένα διαφορετικό γεύμα, κατά το οποίο οι παρευρισκόμενοι απολαμβάνουν το φαγητό τους στο απόλυτο σκοτάδι, βιώνοντας την εμπειρία με τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις αξιοποιημένες στο έπακρο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου σε κέντρο διασκέδασης στη Νέα Χαλκηδόνα, Αττικής.

Την εκδήλωση, εμπνευσμένη από αντίστοιχα εστιατόρια σε μητροπόλεις όλου του κόσμου, που λειτουργούν αποκλειστικά στο σκοτάδι, διοργανώνει ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς οργάνωσης “Views” για νέους με προβλήματα όρασης καιο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιλίου, Βαγγέλης Αυγουλάς.

Το εστιατόριο τη βραδιά της εκδήλωσης θα κλείσει όλα τα φώτα, ενώ κουρτίνες θα καλύπτουν τα παράθυρα και κάθε φωτεινή ένδειξη, προκειμένου να επικρατεί πλήρες σκοτάδι. Οι συμμετέχοντες απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν αναπτήρες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός.

Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές θα περιμένουν στην είσοδο τους θαμώνες, οι οποίοι στη συνέχεια θα κρατήσουν ο ένας το μπράτσο του άλλου προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στο τραπέζι τους. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι να εξυπηρετήσουν και να αυτοεξυπηρετηθούν χωρίς να βλέπουν χρησιμοποιώντας τις άλλες τους αισθήσεις.

Τα πιάτα θα σερβίρονται με τη μέθοδο του ρολογιού (η σαλάτα στη θέση της ώρας 3, το κρέας στην ώρα 5), διευκολύνοντας τους συμμετέχοντες στον προσανατολισμό.

Η επιλογή των πιάτων θα γίνει με γνώμονα την ικανοποίηση των υπόλοιπων αισθήσεων: τυριά και σαλάτες εποχής θα οξύνουν τη γεύση, πιπεριές θα οξύνουν την όσφρηση, ενώ η βραδιά θα κλείσει με κρητική τσικουδιά.

Γεύμα στο σκοτάδι διοργάνωσε ο ίδιος για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο στο Ρέθυμνο και επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο Ηράκλειο της Κρήτης. “Οι αντιδράσεις στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις ήταν πολύ θετικές και μέσα από αυτές άρχισε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητά τους”, επισημαίνει ο κ. Αυγουλάς.

Μάλιστα, στα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που θα λειτουργεί στο σκοτάδι σε μόνιμη βάση. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στο Βελιγράδι, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και άλλες μεγαλουπόλεις στο εξωτερικό. 

Δηλώσεις συμμετοχής στο «Γεύμα στο σκοτάδι» γίνονται στο e-mail: [email protected]. Η τιμή συμμετοχής ανέρχεται στα 17 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες γεύμα. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για να καλυφθούν τα έξοδα επέμβασης στην Ελβετία ενός μικρού κοριτσιού ηλικίας 1,5 ετών που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2011 με σπάνια μορφή καρδιοπάθειας.