Στρουμφόσπιτα φτιαγμένα από νερό, άμμο και άχυρο

Θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει με τα σπίτια των στρουμφ, βλέποντάς τα. Κι όμως. Στα κομπ όπως ονομάζονται, μένουν άνθρωποι! Κατασκευάζονται από χώμα, άχυρο και νερό σε περιοχές εκτός αστικού ιστού με χαμηλό κόστος και όλες τις ανέσεις! Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και περίπου 1.000 εθελοντές ενώνουν τα χέρια τους και κατασκευάζουν κύριες κατοικίες ή εξοχικά με υλικά της φύσης και σχεδόν ανέξοδα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν δωρεάν κάθε εθελοντή για την αρχαία τεχνική της φυσικής κατασκευής ή αλλιώς του κομπ, ώστε να χτίσει τη δική του κατοικία μαζί με την οικογένεια του.

Ο Κώστας Κοντομάνος,οικονομολόγος είναι ένας από τους πρωτεργάτες στην κατασκευή κομπ στην Ελλάδα και μένει μόνιμα στη Λάρισα

“Η τεχνολογία μας έχει “φυλακίσει” μέσα σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ζωής. Πολλοί αναρωτιούνται: γιατί να έχω ένα σπίτι μέσα στη σκόνη και τη λάσπη, όπως είχε παλιά η γιαγιά μου; Αφού τώρα έχω την τεχνολογία. Λάθος! Έτσι μπορείς να ζήσεις το ίδιο άνετα, αλλά και πιο ποιοτικά!”, σχολιάζει ο οικονομολόγος στο flowmagazine.gr.

Τα παραμυθένια σπιτάκια μπορεί σε κάποιους να μοιάζουν άλλης εποχής, αλλά διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και μπάνιο. Με τη χρήση των χεριών και των ποδιών τους ενοποιούν την άμμο, το άχυρο και το νερό και δημιουργούν το κομπ με ένα υλικό που μοιάζει στο τσιμέντο, αλλά με την πλαστικότητα που χαρίζει καλλιτεχνική ελευθερία! Χωρίς βαφές, τοξικά στοιχεία και σίδερα, η τεχνική επιστρέφει στην επικαιρότητα… αφού όχι μόνο συμφέρει οικονομικά και πρακτικά, αλλά δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. “Παλιά τα παιδιά πέταγαν τούβλα και λάσπη και μαζί με τους γονείς τους και έφτιαχναν το δικό τους σπίτι. Μέσα σε 10 ημέρες κατασκεύαζαν ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!” εξηγεί ο Κοντομάνος.

Η αρχή έγινε πριν από 10 χρόνια όταν ο Κώστας Κοντομάνος μαζί με το Στέλιο Γκαγκάρα δοκίμασαν, αντλώντας οδηγίες από το ίντερνετ να χτίσουν ένα σπίτι 17 τ.μ. από φυσικά υλικά στον Νέσσωνα Λάρισας. Μετά από πέντε μήνες δουλειάς, απέκτησαν το δικό τους σπίτι με μόλις 2.000 ευρώ, μεταμορφώνοντάς το σε σύγχρονη κατοικία με όλες τις ανέσεις.