Xώρος παραδοσιακού εμπορίου η Ευριπίδου

Σε λίγο καιρό, η οδός Ευριπίδου δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που είναι σήμερα. Από την οδό Αθηνάς έως και την πλατεία Κουμουνδούρου θα μετατραπεί σε “Χώρο Παραδοσιακού Εμπορίου”.

Προεδρικό Διάταγμα έρχεται να τροποποιήσει ένα παλαιότερο του 1998 για τον “Καθορισμό χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή Ψυρρή – Κέντρου” και αλλάζει τις χρήσεις στα ισόγεια καταστήματα τα οποία έχουν πρόσωπο επί της οδού Ευριπίδου.

Ειδικότερα, στα ισόγεια επιτρέπονται:

-Εμπορικά καταστήματα (πώλησης τροφίμων, αποικιακών ειδών, μπαχαρικών, αλλαντικών, τυροκομικών, προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και παραγόμενων από συνεταιρισμούς, φυτών, σπόρων και ειδών κηπουρικής) καθώς επίσης βιβλιοπωλεία και αίθουσες τέχνης.

-Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις (μουσεία, βιβλιοθήκες, έδρες πολιτιστικών συλλόγων)

-Επαγγελματικά εργαστήρια (μικρής κλίμακας) με δραστηριότητες που συνάδουν με τις προαναφερθείσες χρήσεις (όπως εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, κεραμικής, ψαθοπλεκτικής, γλυπτικής, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, γραφιστικής κλπ).

Η συνένωση αυτών με άλλου είδους εμπορικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να εγκαθίστανται στα ισόγεια καταστήματα τα οποία δεν έχουν πρόσωπο επί της οδού Ευριπίδου πλέον θα απαγορεύεται.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2010 η τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, προετοίμαζε την κήρυξη της οδού Ευριπίδου σε οδό “μπαχαριών και παραδοσιακών μαγαζιών”, με διατήρηση της παραδοσιακής τους χρήσης στο πλαίσιο του σχεδίου “Αθήνα-Αττική 2014”.