Αιμοκάθαρση μετά μουσικής και ποδηλάτου στο ΑΧΕΠΑ!

Πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης

Να κάνουν ποδήλατο και να ακούν την αγαπημένη τους μουσική θα έχουν όσοι νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΑΧΕΠΑ.

Το νοσοκομείο προσφέρει αυτό το θεραπευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. Πρόκειται για τη μοναδική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Ελλάδα, στην οποία παρέχεται η δυνατότητα θεραπευτικής άσκησης κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν τόσο η άσκηση όσο και η μουσική έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη βελτίωση των μυών, στην καρδιακή λειτουργία, στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, τη μείωση του άγχους καθώς και τη βελτίωση της ψυχολογίας των νεφροπαθών τελικού σταδίου, ανάφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, καθηγητής Αστέριος Δεληγιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το συμπόσιο με θέμα «Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο», που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου (9.00-15.00 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ).

Ο κ. Δεληγιάννης επισημαίνει ότι παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί στη νεφρολογία δεν σημειώθηκε ανάλογη εξέλιξη στην ποιότητα ζωής των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίσουν προβλήματα σχεδόν σε όλα τα όργανά τους, πλήττονται από οστεοπόρωση, ενώ παράλληλα έχουν άγχος σε μεγάλο βαθμό και αντιμετωπίζουν πρόβλημα κοινωνικοποίησης, λόγω του ότι είναι αναγκασμένοι να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ εδώ και 20 χρόνια, ενώ πρόπερσι στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής μελετήθηκε η επίδραση της μουσικής κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.