Τα κτίρια των ανακτόρων στο Μον Ρεπό γίνονται καινούργια

Εργασίες συντήρησης πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα σε τέσσερα συνοδευτικά κτίρια της έπαυλης του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, έπειτα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Πρόκειται για την "Οικία του φύλακα Γραμμένου", το "Κτίριο του Προσωπικού", το "Κτίριο της Κλινικής" και την "Οικία του φύλακα Μαστροκωστόπουλου", τα οποία σήμερα δεν χρησιμοποιούνται και γι΄αυτό τον λόγο εμφανίζουν σημαντικές φθορές. Τις εργασίες συντήρησης θα χρηματοδοτήσει ο δήμος της Κέρκυρας.

Η "Οικία φύλακα Γραμμένου" κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη χρονολογείται πιθανόν στα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ η δεύτερη πιθανόν στα μέσα του 20ού αιώνα. Το πρόπυλο, το οποίο αποτελεί την κεντρική είσοδο του κτιρίου, έχει ιδιαίτερη μορφολογία, γοτθικού ρυθμού. Εντοπίστηκαν μωσαϊκά δάπεδα, καθώς και λίθινα, κεραμικά και ξύλινα στοιχεία.

Το "Κτίριο Προσωπικού" είναι διώροφο κτίριο που κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, πιθανότατα μετά το 1864. Το κτίριο φέρει κεραμοσκεπή με ακροκέραμα, ενώ τις εξωτερικές όψεις περιτρέχει ανάγλυφη διακοσμητική ζώνη με κεραμικά πλακίδια.

Το "Κτίριο Κλινικής" κατασκευάστηκε το 1965 και είναι προκατασκευή. Ο αύλειος χώρος στην είσοδο του κτιρίου, καθώς και τα δάπεδα στο εσωτερικό του είναι κατασκευασμένα από μωσαϊκό.

Η "Οικία φύλακα Μαστροκωστόπουλου" είναι ισόγειο κτίριο που κατασκευάστηκε τη βρετανική περίοδο. Στον περιβάλλοντα χώρο στη νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου υπάρχει μονοπάτι από λίθινες πλάκες.

Τα τέσσερα κτίρια εμφανίζουν μεταξύ άλλων μηχανικές καταπονήσεις, όπως ρωγμές, θραύσεις, αποφλοιώσεις, καταρρεύσεις, απώλειες και φθορές ξύλινων, μεταλλικών και λίθινων διακοσμητικών στοιχείων, οξειδώσεις, ακόμα και αποσάθρωση.

Κατά τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης θα γίνουν μεταξύ άλλων στερεώσεις, καθαρισμός βιολογικών επικαθίσεων, πληρώσεις ρωγμών, αντικαταστάσεις κατεστραμμένων κεραμιδιών με πιστά αντίγραφα, αφαιρέσεις νεότερων χρωματισμών από τα ξύλινα στοιχεία και επαναβαφή με βάση τον αρχικό τους χρωματισμό, αντικατάσταση του ελενίτ της στέγης της «Οικίας φύλακα Μαστροκωστόπουλου» με κεραμοσκεπή και καθαρισμοί.

Το κτήμα Μον Ρεπό μαζί με τα κτίρια που κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό του σε διάφορες περιόδους, με πιο σημαντικό εκείνο της έπαυλης, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κέρκυρας, όχι μόνο ως μνημείο αρχιτεκτονικής και κηποτεχνίας, αλλά και ως μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και αποτέλεσε, τουλάχιστον για την πρώτη φάση της λειτουργίας του, τη θερινή κατοικία του Βρετανού αρμοστή των Ιονίων Νήσων, του σερ Φρέντερικ Άνταμ. Σήμερα η έπαυλη στεγάζει το Μουσείο Παλαιόπολης.