Ποια είναι η 77χρονη των Πανελλαδικών με το όνειρο που γίνεται πράξη

Η συγκινητική ευχή του γιου της

Η περίπτωση της 77χρονης από τον Έβρο που χθες συγκίνησε το πανελλήνιο για την απόφασή της να διεκδικήσει, μαζί με χιλιάδες μαθητές, μια θέση στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα της ανθρώπινης θέλησης. Η ηλικιωμένη Ευθυμία Στεργίου, από τη Σαμοθράκη, αποφάσισε έπειτα από παρότρυνση του γιου της να καθίσει ξανά στα θρανία και να κάνει πράξη ένα όνειρο ζωής. 

Αν και διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής της, γράφτηκε στο Εσπερινό Λύκειο Αλεξανδρούπολης, αποδεικνύοντας ότι η δίψα για γνώση δεν ικανοποιείται σε καμία ηλικία. Ο περήφανος γιος της, Σάββας Στεργίου ήταν αυτός που την ενθάρρυνε να δώσει μια ευκαιρία στο όνειρό της και να τελειώσει, επιτέλους, το σχολείο που τόσο ποθούσε. Ο ίδιος, για χρόνια άκουγε τη μητέρα του να του εξιστορεί το πώς ήθελε να γίνει δασκάλα όταν ήταν νέα, αλλά οι συνθήκες της εποχής ήταν τέτοιες που αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο στην Πέμπτη Δημοτικού. Χθες, πρώτη ημέρα έναρξης των πανελληνίων, ο γιος της ανήρτησε το παρακάτω κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική:  

"Το πρωί αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις καλή επιτυχία στα παιδιά που αγωνίζονται για την ζωή τους, καλή επιτυχία και στην γλυκιά μανούλα μου που στα 77 της χρόνια θα καθίσει στο θρανίο να δώσει εξετάσεις για να εκπληρώσει ένα όνειρο που είχε από παιδί και οι καταστάσεις δεν της το επέτρεψαν. 
Το γράφω για να σας πω πόσο υπερήφανος νιώθω για την μάνα μου αλλά και για να ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας. Καλό κουράγιο και καλό ξημέρωμα στους μαθητές!!!". 

"Δεν έχω άγχος. Περιμένω την ώρα και τη στιγμή παιδί μου που θα καθίσω σε εκείνο το θρανίο και θα πάρω το στυλό για να γράψω την πρώτη γραμμή στην κόλλα των εξετάσεων".

Αυτό ήταν η απάντηση στο γιο της όταν τη ρώτησε πώς νιώθει, συνοδεύοντάς την σήμερα το πρωί στο εξεταστικό κέντρο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενό του.