Όταν το alzheimer…παντρεύεται την πολιτική και κερδίζουν

Καλύτερες μέρες για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer υπόσχονται οι δημιουργοί του προγράμματος Symbiosis, το οποίο αναλαμβάνει να ενεργοποιήσει της πνευματικές και φυσικές δεξιότητες του κάθε ασθενή.

Πρώτη σε διακρίσεις στον τελικό του διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων βρέθηκε η Ελλάδα.

1. Το 2ο βραβείο με έπαθλο 10.000 ευρώ και το 2ο βραβείο κοινού έλαβε η ομάδα του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με το project Symbiosis.

2. Το 1ο βραβείο κοινού έλαβαν οι ομάδες Imagine The City και IDEA/TOPOS με το project “Politeia 2.0-Democrasy re-born”.

Καλύτερη ζωή για τους ασθενείς με Alzheimer

Η ιδέα του προγράμματος Symbiosis ανήκει στον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, επικεφαλής μιας ομάδας που αποτελείται από τους Μανδηλιώτη Δημήτρη, Καζά Κική, Τούμπα Κώστα, Κυπριώτη Κατερίνα.

Πρόκειται για μία καινοτόμο προσέγγιση στη διευκόλυνση, στη κατανόηση και στην ικανοποίηση των αναγκών όλης της κοινότητας που επηρεάζεται από τη νόσο Alzheimer (ασθενείς, περιθάλποντες, ιατροί).

Το περιβάλλον της Symbiosis αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, προσαρμοζόμενης στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και ενεργοποιώντας πνευματικές και φυσικές δεξιότητές τους. Παράλληλα, ενισχύει την αίσθηση της αυτονομίας και την αυτοπεποίθηση.

Οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης του ασθενή στην πορεία του έξω από το σπίτι και προειδοποίησης σε περίπτωση ενδεχόμενου κινδύνου (αποπροσανατολισμός, πτώση κλπ).

Συμμετοχή του πολίτη στα κοίνά με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο “Politeia 2.0-Democrasy re-born” βασίζεται στην άποψη ότι όλα τα μετρήσιμα ελλείμματα που καταγράφονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη πηγάζουν από ένα ουσιαστικό έλλειμμα δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η ομάδα τονίζει την άμεση ανάγκη ρευστοποίησης του συμβολικού κεφαλαίου της χώρας και ανάδειξης της πολιτιστικής της κληρονομιάς με τρόπο σύγχρονο, άμεσο και χρήσιμο για τη διεθνή κοινότητα, μέσα από καινοτόμες διαδικασίες και σύγχρονες τεχνολογίες.

Η ομάδα που το δημιούργησε αποτελείται από τους: Μαίρη Καρατζά, Μαίρη Παλμούτσου, Βασίλη Ντόβρο, Κατερίνα Γρηγοροπούλου, Πολύδωρο Καρυόφυλλη, Αλέξανδρο Νούσια, Στεφανία Ξυδιά, Κωστής Συκιώτης, Μαρία Ψαρρού, Χρήστος Δημολίκας και Βασίλη Κουτούβαλη με την επιστημονική στήριξη των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Πειραιά.