Ανοιξιάτικο το κλίμα στο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου

Ανοιξιάτικο θα είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς φέτος, αφού θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, αντί για τον Οκτώβριο, που ήταν ο καθιερωμένος μήνας της διοργάνωσης. 

Σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του θεσμού (ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ), η 17η διοργάνωση, από τις 14 ως τις 26 Μαΐου, περιλαμβάνει 36 θιάσους από 11 χώρες, 130 καλλιτέχνες, 38 διαφορετικά θεατρικά έργα, περισσότερες από 100 παραστάσεις, 7 σεμινάρια - εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες και 20 εργαστήρια στα σχολεία, όλα με την οργάνωση του Δήμου Κιλκίς και την υποστήριξη των τοπικών πολιτιστικών φορέων της πόλης, όπως την "Τέχνη του Κιλκίς" και την "Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών".  

Στη φετινή διοργάνωση μετέχουν καλλιτέχνες και θίασοι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αργεντινή, την Πορτογαλία, την Κούβα, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Βολιβία, την Ελβετία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης (από τις 14 ως τις 18 Μαΐου), θα πραγματοποιηθεί η 7η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και Ηθοποιών/Καλλιτεχνών Σωματικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το ελληνικό παράρτημα της UNIMA και το Φεστιβάλ "Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση", καθώς και η 8η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο σε συνεργασία με ξένα Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.   

Η συνάντηση έχει τίτλο "Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τον εαυτό και τον Άλλο" και περιλαμβάνει το 7ο Εργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου, εργαστήρια στα Γυμνάσια και Λύκεια του Κιλκίς και ένα Στρογγυλό Τραπέζι, με θέμα το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση.  

Σημαντικά ερωτήματα για το Φεστιβάλ και τον ρόλο του στην τοπική κοινωνία θέτει, τέλος, η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς, η οποία, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα παρουσιάσει έκθεση με κούκλες, σκηνικά, αφίσες, φωτογραφίες και υλικά κουκλοθεατρικών παραστάσεων, υπό τον τίτλο "20 χρόνια Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς".