Ελληνίδα φοιτήτρια ανακάλυψε την… απόλυτη ησυχία!

Προσδιόρισαν τις περιοχές, όπου έχει πάντα... ησυχία και βραβεύτηκαν γι' αυτό! Έναν έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο προσδιορισμού των λεγόμενων Ήσυχων Περιοχών βρήκε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον Τομέα Οικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απέσπασε και ευρωπαϊκό βραβείο.

Πρόκειται για τη Νεύτα - Ελευθερία Βότση, στην οποία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environmental Agency) απένειμε βραβείο για την έρευνά της σχετικά με την ανάπτυξη μιας νέας πρακτικής μεθοδολογίας για τον άμεσο και χαμηλού κόστους προσδιορισμό των Ήσυχων Περιοχών. Η έρευνά της αποτελεί τμήμα της διδακτορικής διατριβής της υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικολογίας του ΑΠΘ, Γιάννη Παντή.

Οι Ήσυχες Περιοχές ορίζονται ως τοποθεσίες χωρίς ανθρωπογενείς θορύβους, όπως υπαγορεύει και η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Περιβαλλοντικό Θόρυβο. Ο προσδιορισμός των Ήσυχων Περιοχών, με τη βοήθεια συμβατικών ακουστικών μετρήσεων και την χρήση ειδικών μαθηματικών μοντέλων, απαιτεί μεγάλο κόστος και πλήθος δεδομένων και πληροφοριών.

Η Ομάδα Ακουστικής Οικολογίας του Τομέα Οικολογίας του ΑΠΘ ανέπτυξε μία νέα μεθοδολογία, που απαιτεί μικρότερο όγκο δεδομένων, χρησιμοποιώντας Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο τρόπος αναγνώρισης των Ήσυχων Περιοχών να γίνεται πιο γρήγορα, με λιγότερο κόστος και πιο αποτελεσματικά.

"Οι Ήσυχες Περιοχές αποτελούν το 16% της ελληνικής επικράτειας και βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα, όπως στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης, όπου δεν υπάρχουν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις" εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παντής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η πρώτη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που προσδιορίζονται μ' αυτόν τον καινοτόμο τρόπο, περιοχές υψηλής ακουστικής αξίας.

"Στην ουσία, αναπτύξαμε μια μεθοδολογία, κατά την οποία 'αφαιρούνται' από τους χάρτες δίκτυα ανθρώπινης δραστηριότητας, δρόμοι, χωριά, λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανική δραστηριότητα και, στη συνέχεια, προσδιορίζονται οι ήσυχες περιοχές" ανέφερε ο κ. Παντής, προσθέτοντας ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από το ΑΠΘ θα χρησιμοποιηθεί για να προσδιορισθούν και οι αντίστοιχες περιοχές σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.