Δύο μαθητές για πρώτη φορά σε επιστημονικό σχολείο νανοτεχνολογίας

Μέχρι πέρυσι, το θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του επιστημονικού πολυγεγονότος "Nanotexnology", δεν δεχόταν ανήλικους μαθητές στις τάξεις του. Αν όμως οι διοργανωτές του είχαν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα για τους συμμετέχοντες, μια 16χρονη από τη Λάρισα ...είχε άλλη άποψη.

Έτσι, ο καθηγητής Σέργιος Λογοθετίδης, διευθυντής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστολείου (LTFN) και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Nanotexnology έλαβε κάποια ημέρα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο δεν μπορούσε να πει "όχι".

Το μήνυμα προερχόταν από τη 16χρονη Αγάθη, που ζητούσε να συμμετάσχει στο θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας και, παρότι τόσο νεαρή, το βιογραφικό της ήταν τέτοιο, που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να της αρνηθεί τη συμμετοχή. Με αυτόν τον τρόπο, χάρη στην Αγάθη, άνοιξε πέρυσι ο δρόμος για τη συμμετοχή ενός μικρού αριθμού μαθητών των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, στο θερινό σχολείο, που φέτος διοργανώνεται για όγδοη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Το 17χρονο πια κορίτσι, που έχει ήδη παρακολουθήσει μαθήματα εισαγωγής στις νευροεπιστήμες ως "επισκέπτρια" σε πανεπιστήμιο, έχει κάνει πειράματα με τομές στον εγκέφαλο ποντικιών και έχει παρακολουθήσει το πανελλήνιο συνέδριο βιοεπιστημών, βρίσκεται και φέτος στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσει τις παραδόσεις του Θερινού Σχολείου, το οποίο άνοιξε φέτος στις 5 Ιουλίου κι έχει υποδεχτεί συνολικά τέσσερις ανήλικους μαθητές.