Βραβείο σχεδιασμού για το σήμα της Ελληνικής Προεδρίας

Το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία «Brand implementation» των European Design Awards, κέρδισε η οπτική ταυτότητα της ελληνικής Προεδρίας που σχεδιάστηκε από την ελληνική εταιρεία Beetroot Design Group, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία στις 24 Μαΐου.

Τα ED-Awards είναι ετήσια βραβεία που απονέμονται σε Ευρωπαίους γραφίστες για τη δουλειά τους στον τομέα της επικοινωνίας και έχουν θεσπιστεί με πρωτοβουλία γραφιστικών περιοδικών από όλη την Ευρώπη, υπό την αιγίδα του International Council of Communication Design.

«Έχοντας ως στόχο να επικεντρωθεί σε τολμηρούς αλλά πραγματοποιήσιμους στόχους και όχι εξωπραγματικές πολιτικές διακηρύξεις, η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μας ανέθεσε να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα που να σχετίζεται με την πολιτική της ατζέντα» εξηγεί η ομάδα της Beetroot, προσθέτοντας, ότι: «To λογότυπo που σχεδιάσαμε παραπέμπει σε ιστιοφόρο με ανοιγμένα πανιά που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποδηλώνει, ότι οι πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουν μαζί προς ένα κοινό μέλλον».

Παράλληλα, τονίζουν, ότι «το λιτό και περιεκτικό λογότυπο απεικονίζει τους στόχους της ελληνικής Προεδρίας, εκπέμποντας παράλληλα μια νότα ειλικρινούς αισιοδοξίας. Το λογότυπο της ελληνικής Προεδρίας φιλοδοξεί να ενώσει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες με την ιδιαίτερη ελληνική ταυτότητα, τις απαρχές της ένωσης της Ευρώπης με τη μελλοντική της πορεία, τις αρχές που διαμόρφωσαν το παρελθόν με τις κοινές προσδοκίες για το μέλλον. Το συμβολικό φόντο του λογοτύπου είναι η θάλασσα: θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και κομβικό στοιχείο του παρελθόντος και του μέλλοντος της Ευρώπης. Η θάλασσα ιστορικά ένωσε τους ευρωπαϊκούς λαούς και σήμερα είναι παράγοντας ανάπτυξης και απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αποτελεί και οριζόντια προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας. Η οπτική ταυτότητα της ελληνικής Προεδρίας συμπληρώνεται με σχήματα που απεικονίζουν με απλό και λιτό τρόπο, το ανάγλυφο του ελληνικού εδάφους και της ελληνικής ακτογραμμής, ενώ η επιλογή του «ημικυκλίου» στο λογότυπο αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο και το αρχαίο θέατρο, τη μήτρα των δημοκρατικών παραδόσεων της Ευρώπης, της θεσμικής ισότητας και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ταξίδι είναι η συμβολική ουσία της αφήγησης της οπτικής ταυτότητας: Μια κοινή πορεία δημοκρατίας και συμμετοχής, μια κοινή αναζήτηση για την ευημερία μέσω της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ένα κοινό σκάφος κίνησης και ασφάλειας για το μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα της ελληνικής Προεδρίας προς την Ευρώπη και τον κόσμο: «Η Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση» και «ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέθεσε στην ελληνική δημιουργική ομάδα σχεδιασμού Beetroot να σχεδιάσει το λογότυπο και τη συνολική οπτική ταυτότητα της ελληνικής Προεδρίας, που παρουσιάστηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2013.