Οι Έλληνες του Σότσι υποδέχονται τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο μακρινό Σότσι της Ρωσίας θα χτυπά από αύριο η "καρδιά" των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 6:30 το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια τελετή έναρξης που αναμένεται εντυπωσιακή, θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα των αγώνων και συνάμα, για πρώτη φορά, το "ελληνικό" ορεινό χωριό Κράσναγια Πολιάνα (Κόκκινο Ξέφωτο) θα φιλοξενήσει ένα "κομμάτι" της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.

"Εξαιρετικά υπερήφανος για το παγκόσμιο αυτό γεγονός που ενώνει τον Ελληνισμό με όλο τον κόσμο" δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σότσι "Ένωση", Κωνσταντίνος Σαρακοσής.

"Εδώ όλα είναι πανέτοιμα και πολύ ήσυχα… Επικρατεί μια ησυχία πριν από τα μεγάλα 'πυροτεχνήματα' της μεγάλης γιορτής της ανθρωπότητας- της Ολυμπιάδας" μας ανέφερε η Αναστασία Κοτζεβνίκοβα, που εργάζεται σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής, όπου αναμένεται να καταλύσουν υψηλοί προσκεκλημένοι της διοργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μπελοούσοφ, ελληνικής καταγωγής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Σότσι και υπεύθυνος των εθελοντών για την Παραολυμπιάδα, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Είναι μεγάλη τιμή, ειδικά για εμάς, τους Έλληνες της πόλης, να υποδεχθούμε τον Πρόεδρο της Ελλάδας. Θα ήθελα, επίσης, να δω εδώ, στη διάρκεια των Αγώνων, και πολλούς Έλληνες του Σότσι, που σήμερα μένουν στην Ελλάδα. Πιστεύω πως γι' αυτούς θα ήταν ένα μεγάλο δώρο!".

Ελληνίδα του Σότσι, που επί σειρά ετών δίδασκε την αγγλική γλώσσα στο Σχολείο της Κράσνα Πολιάνα, όπου το 1/3 των μαθητών είχαν ελληνική καταγωγή, είναι και η Σοφία Ιωσηφίδου, η οποία ζει και εργάζεται σήμερα στην Ελλάδα. Αν και, όπως μας λέει, θα ήθελε πολύ να πάει στους Αγώνες, λόγω δουλειάς δεν θα μπορέσει και θα περιοριστεί να τους δει από την τηλεόραση. Όχι, όμως, και ο Αλέξανδρος Ξαθόπουλος, δικηγόρος στην Αθηνά και απόγονος των Ελλήνων ιδρυτών του χωριού Κράσναγια Πολιάνα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Σότσι. "Δεν θα μπορούσα να λείψω. Έχω και σπίτι εδώ δικό μου να μείνω και φίλους και συγγενείς που με περίμεναν" μας λέει.

Η Σοφία Ζέπος, ιδιοκτήτρια της "Ελληνικής Ταβέρνας" που βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία προς την Κράσναγια Πολιάνα, δηλώνει και αυτή πανέτοιμη να υποδεχθεί τους ξένους επισκέπτες που έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή. "Όλα είναι πανέτοιμα και περιμένουμε να πάνε καλά και για εμάς τα πράγματα, μιας και η ταβέρνα πήρε τώρα άλλη διάσταση, λόγω της Ολυμπιάδας" δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κυρία Ζέπος.

Το χωριό "Κράσναγια Πολιάνα" είναι γνωστό ως "ελληνικό" καθώς ιδρύθηκε το 1878 από δύο Πόντιους Έλληνες, τον Μουράτ Ξανθόπουλο και τον Θεόδωρο Αθαναϊλοβ. Οι δύο αυτοί Έλληνες είχαν έρθει από την περιοχή της Σταυρούπολης, στη Νότια Ρωσία, περνώντας τη μεγάλη οροσειρά του Καυκάσου. Την ίδια χρόνια έφεραν εδώ όλους τους συγγενείς και τους φίλους τους. Από τότε, το χωριό, παρόλο που πλέον κατοικείται από ακόμη 22 εθνότητες, διατηρεί έντονο το ελληνικό στοιχείο. Σήμερα, στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ελληνικής καταγωγής. Η παρουσία του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο και στην περιοχή του Σότσι- Κράσναγια Πολιάνα ανάγεται στα μυθικά χρόνια και συνδέεται με τα ονόματα του Προμηθέα, του Φρίξου, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και άλλων μυθικών ηρώων.

Σύμφωνα δε με τον Μπορίς Ντμίτριεβιτς Τσχομάρια, "περισσότερες από 75 ελληνικές αποικίες ιδρύθηκαν σε όλο τον Εύξεινο Πόντο από τον 8ο ως τον 6ο π.Χ αιώνα και συμμετείχαν ουσιαστικά στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ζωή της ευρύτερης περιοχής- Ιστρο, Κωσταντιανά, Κάλλατιδα, Σινώπη, Ηράκλεια, Δυοσκουριάδα, Ολβία κ.ά..