Τα προνόμια της φοιτητικής ταυτότητας – Πώς την αποκτώ

Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών τους οι πρωτοετείς θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαδικασία απόκτησης της φοιτητικής ταυτότητας.

Οι νέοι φοιτητές οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι ακαδημαϊκές τους ταυτότητες δε δίνονται πλέον από τις γραμματείες των σχολών αλλά η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου. Οι φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://academicid.minedu.gov.gr, όπου μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Απαραίτητη είναι η εγγραφή τους στο σύστημα για το οποίο απαιτούνται κωδικοί που θα λάβουν από τη γραμματεία της σχολής. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (Το προηγούμενο έτος ξεκίνησε 24/9).

Οι φοιτητές δε χρειάζεται να αγχώνονται με την όλη διαδικασία καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα είναι φιλική προς το χρήστη ενώ στην ιστοσελίδα θα βρουν πληροφορίες τόσο σε έντυπο υλικό όσο και με βίντεο.

Διαδικασία εγγραφής με βίντεο

Έντυπος οδηγός εγγραφής

Οι ταυτότητες αναγράφουν την ακριβή περίοδο ισχύος του δικαιώματος του Φοιτητικού Εισιτηρίου. Στην περίπτωση που ο φοιτητής δε δικαιούται Φοιτητικό Εισιτήριο, η κάρτα επέχει θέση απλής ταυτότητας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρέχεται άλλη μία κοινωνική υπηρεσία.

Κάθε φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει τυχόν αλλεργίες τις οποίες έχει, καθώς και αν είναι ή επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων. Η δήλωση των πληροφοριών αυτών, καθώς και η αναγραφή τους στην Ακαδημαϊκή Ταυτότητα είναι καθαρά προαιρετική. Μετά την εκτύπωση της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας τα σχετικά με τις αλλεργίες και τη δωρεά οργάνων στοιχεία διαγράφονται από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα.

Φοιτητικό πάσο και εκπτώσεις

Με το φοιτητικό πάσο οι φοιτητές δικαιούνται εκπτώσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα κατά διαστήματα διάφορες εταιρείες είτε με ρούχα είτε με ηλεκτρονικά είδη κ.α. προσφέρουν εκπτώσεις σε φοιτητές. Μειωμένες τιμές για φοιτητές έχουν πολλά γυμναστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών άλλα και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

25% έως 50% έκπτωση στα ΚΤΕΛ (αστικά – υπεραστικά)

Οι φοιτητές κάτοχοι της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας με την ένδειξη Δελτίο Εισιτηρίου καταβάλλουν:

α. το 50% επί της κανονικής τιμής εισιτηρίου σε όλες τις γραμμές των πόλεων όπου εδρεύει η σχολή των δικαιούχων φοιτητών, οι οποίες (γραμμές) εξυπηρετούνται από υπεραστικά ΚΤΕΛ ΑΕ ή ΚΤΕΛ.

β. το 50% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου στις οδικές υπεραστικές γραμμές που συνδέουν τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με την πόλη που εδρεύει η σχολή των δικαιούχων φοιτητών και αντίστροφα.

γ. στις υπόλοιπες αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας στους ανωτέρω φοιτητές χορηγείται έκπτωση 25% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου.
ΟΣΕ 25% έκπτωση.

Για όσους θέλουν να μετακινηθούν με τραίνο ο ΟΣΕ προσφέρει έκπτωση 25% σε Φοιτητές – Σπουδαστές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

δ. 25% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (επί της κανονικής τιμής).

Παρακαλούμε περιμένετε ...