Αλλάζει και πάλι το σύστημα στα Λύκεια

Τον Αύγουστο θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί νέο σχέδιο νόμου, που προβλέπει την αναμόρφωση τη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της λειτουργίας του Λυκείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυγή", το υπουργείο Παιδείας θα φέρει νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει μαραθώνιο πανελλαδικών εξετάσεων ήδη από την πρώτη τάξη του Λυκείου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, υπάρχει η πρόθεση το νομοσχέδιο να ψηφιστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όταν ακόμη τα σχολεία θα είναι κλειστά, ενώ το σχέδιο του υπουργείο προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αυτό "δίνει τη χαριστική βολή και στο Λύκειο", καθώς εκτιμάται ότι θα κάνει δυσκολότερη την προαγωγή και αποφοίτηση των μαθητών που δε θα έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.

Παράλληλα, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα κατασκευάζονται στρατιές υπεράριθμων εκπαιδευτικών-υποψηφίων για απόλυση, καθώς το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει ένας καθηγητής "να μπορεί να διατεθεί μέχρι και σε τέσσερα σχολεία".

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή 9 Αυγούστου και θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ θα ισχύσει για τα παιδιά τα οποία θα πάνε φέτος, από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη στην Α' Λυκείου, εξήγησε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

Πρόθεση του νέου συστήματος είναι να συμπεριλάβει και την Α' Λυκείου στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, καθώς πρέπει ο κάθε μαθητής να λάβει πρώτα την αναγκαία γενική παιδεία και να ελεγχθεί ή να επιβραβευτεί γι' αυτήν, επισήμανε ο υφυπουργός, εξηγώντας τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Συμεών Κεδίκογλου, στην Α' Λυκείου θα μετρούν 100% όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, στη Β' Λυκείου θα μετρούν κατά 80% τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και 20% τα μαθήματα κατεύθυνσης και στην Γ' Λυκείου θα υπάρχει αντιστροφή με 20% στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και 80% στα μαθήματα κατεύθυνσης. Ο τελικός βαθμός κάθε χρονιάς θα λαμβάνει έναν ειδικό συντελεστή, που θα διαμορφώνει και τον τελικό συνολικό βαθμό ολόκληρου του Λυκείου.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο τέλος και της τρίτης χρονιάς του Λυκείου, οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, σε τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το news.gr είχε αναφέρει ξανά το νέο σχέδιο για το Λύκειο και με αναλυτικούς πίνακες.