Καλλιτεχνικά Επαγγέλματα: Επιλέγονται συνειδητά παρά τα προβλήματα

 

Τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα απευθύνονται σε ανθρώπους με έμφυτες ικανότητες, δημιουργική φαντασία, ταλέντο. Συνήθως δηλώνονται συνειδητά από τους μαθητές και αυτό άλλωστε διαπιστώνεται από την πολύ υψηλή βαθμολογία που συγκεντρώνουν οι πρώτοι σε βαθμολογία εισαχθέντες. Η συνειδητή επιλογή των σχολών αυτών οπλίζει με δύναμη και υπομονή τους αποφοίτους τους για το δύσκολο στίβο της εργασίας.  Πολλοί από τους αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών κατευθύνονται προς την εκπαίδευση όπου και παρατηρείται κορεσμός ,συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία που παραθέτουμε.  Κοινό πρόβλημα των αποφοίτων όλων των καλλιτεχνικών τμημάτων είναι ο ανταγωνισμός από αποφοίτους ιδιωτικών σχολών. Σε πολλές προκηρύξεις διαπιστώθηκε ότι οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων δεν έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις και στην ουσία μόνο στην εκπαίδευση έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Πολύτιμος αρωγός για την επιλογή ενός επαγγέλματος από το χώρο της τέχνης είναι και ο διαδικτυακός τόπος των φίλων της μουσικής, http://ekpedeftiko.sfm.gr/. Στην ιστοσελίδα αυτή, που έγινε πράξη με τη συμβολή του Ιδρύματος Λαμπράκη, μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν μια σειρά συνεντεύξεων καταξιωμένων επαγγελματιών. Ιστορικοί της Τέχνης, Ηχολήπτες, Κριτικοί Θεάτρου, Παραγωγοί Ραδιοφώνου, Σκηνοθέτες, Ενδυματολόγοι κ.α αποκαλύπτουν τα μυστικά του επαγγέλματός τους. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας έχουν τη δυνατότητα είτε να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη στο σύνολό της είτε να επιλέξουν να δουν τις απαντήσεις που έδωσαν οι συνεντευξιαζόμενοι σε μια λίστα ερωτήσεων που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα. Παράλληλα μέσω της επιλογής «σχετικές σπουδές» παρουσιάζονται τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που οδηγούν στο εκάστοτε καλλιτεχνικό επάγγελμα.

Η ιστοσελίδα ¨επαγγέλματα» των φίλων της μουσικής σε συνδυασμό με την εκπόνηση μιας σειρά άρθρων-ερευνών που παρουσιάζονται στο www.news.gr θα δώσουν όλες τις απαντήσεις σε μαθητές και γονείς για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και τις προοπτικές τους.

 

Καλόγηρος Βασίλειος

Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ

Υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας Employ