Μαθηματικά Κατεύθυνσης: Τι πρέπει να προσέξετε

Γενικά

  • Η εξέταση περιέχει 4 ισοδύναμα θέματα των 25 μονάδων.
  • Η διάρθρωση των θεμάτων με κλιμάκωση δυσκολίας είναι τέτοια που καλύπτεται το σύνολο της διδακτέας ύλης.
  • Κάθε θέμα πρέπει να απαντάται από τον υποψήφιο αφού διαβαστεί προσεκτικά και γίνει απόλυτα κατανοητό.
  • Είναι καλό η πρώτη προσπάθεια απάντησης και η λύση να γίνεται στο πρόχειρο ( τελευταία σελίδα ).
  • Πρέπει αρχικά να απαντήσετε σ΄ όλες τις ερωτήσεις που μπορείτε και να κερδίσετε τις μονάδες τους. Αν συναντήσετε δυσκολία σε κάποια ερώτηση ή θέμα , μη σπαταλάτε χρόνο. Απαντήστε σ’ αυτές που έχετε μεγαλύτερη σιγουριά με την προϋπόθεση ότι θα επανέλθετε και σ’ αυτή που δεν τα καταφέρατε με τη πρώτη προσπάθεια.
  • Πρέπει να απαντήσετε σε όλα τα θέματα “Σωστού – Λάθους”, ακόμα και εάν δεν είστε σίγουροι για την απάντηση.
  • Πολλές φορές προκειμένου να κερδίσετε κάποια μόρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως δεδομένο ένα ζητούμενο προηγούμενου ερωτήματος, ακόμα και εάν δεν το έχετε απαντήσει.

Ειδικότερα :

Θέμα Α
Τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή των Εξετάσεων συνηθίζει στο πρώτο θέμα να ζητά μία απόδειξη ενός θεωρήματος ή κριτηρίου από τη θεωρία του σχολικού βιβλίου. Επίσης , θα σας ζητηθεί λογικά ένας ορισμός χωρίς απόδειξη και τέλος κάποιες προτάσεις που θα πρέπει να χαρακτηριστούν με ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ χωρίς αιτιολόγηση. Γενικά το Θέμα Α είναι ένα θέμα που εξετάζει τις γνώσεις από τη θεωρία.

Θέμα Β
Είναι θέμα που συνήθως δεν έχει πολύ μεγάλη δυσκολία, (π.χ. άσκηση από το πρώτο κεφάλαιο της ύλης των μιγαδικών αριθμών με γεωμετρικούς τόπους, κ.α.).

Θέμα Γ
Εδώ το επίπεδο θα δυσκολέψει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αγχωθείτε. Μπορεί να συναντήσετε ένα θέμα π.χ. ανάλυσης ή θέμα με συνάρτηση που θα πρέπει να βρείτε το πεδίο ορισμού της, τη μονοτονία, την κυρτότητα της, κ.α.)

Θέμα Δ
Χωρίς να αποκλείεται το αντίθετομ το θέμα αυτό είναι ακόμα δυσκολότερο από το Θέμα Γ. Δεν πρέπει να αιφνιδιαστείτε αν συναντήσετε θέμα με “Συνάρτηση Ολοκλήρωμα”, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θεωρήματα ύπαρξης, ή θα σας ζητείτε να βρείτε κάποιο όριο.

Κλείνοντας, θα πρέπει να εξαντλήσετε τον χρόνο σας ρίχνοντας μια ματιά σε αυτά που γράψατε διορθώνοντας τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Για το Σύγχρονο Φροντιστήριο Μ.Ε.

Ανδριώτης Δημήτρης - Δελή Κατερίνα - Διακοηλίας Κων/νος