Απεργία αποφάσισαν μαζικά οι καθηγητές, αλλά υπερισχύει η επιστράτευση

Η ΟΛΜΕ μπορεί να αισθάνεται ξανά ισχυρή. "Καθαρή εντολή" για απεργία έδωσαν την Τρίτη χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μέσω της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών ΕΛΜΕ για 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και πενθήμερη την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως στήριξη στο διδασκαλικό συνδικαλιστικό φορέα, ωστόσο δεν μπορεί να ανησυχήσει μαθητές και γονείς, καθώς έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Οι καθηγητές έχουν ήδη επιστρατευθεί.

Οι συνελεύσεις σε πολλές πόλεις σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχής δεκαετιών και διεξήχθησαν στις συνελεύσεις των σχολείων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρξε αίθουσα να χωρέσουν οι συμμετέχοντες.

Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αναμένεται την Τετάρτη να λάβει αυτή την απόφαση χωρίς αντίκρυσμα, την οποία ψήφισαν οι καθηγητές.

Ωστόσο, η σταθερή παρενέργεια των τεκταινομένων δεν είναι άλλη από τη ρήξη της ΟΛΜΕ με την ΑΔΕΔΥ, η οποία, από καλύτερη θέση, μετά την υπερψήφιση της πρότασής της από τις τοπικές ΕΛΜΕ κατηγορεί το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο ότι "δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση". Άλλωστε, οι δάσκαλοι "τα έψαλλαν" σε πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ στη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί επιδίδουν τα φύλλα πορείας. Αρχής γενομένης από τον Πύργο, αποφασίστηκε συμβολική τελετή καψίματος των φύλλων πορείας και έπειτα ακολουθήθηκε και σε άλλες περιοχές.

Τη συμπαράστασή τους στους καθηγητές εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Παιδείας. "Είναι δίκαια τα αιτήματα. Το Μνημόνιο διαλύει το δημόσιο σχολείο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη σύγκρουση, διότι θέλει να εκτελέσει το Μνημόνιο, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο εκτελεί την κοινωνία", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης ζήτησε συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας με παράλληλη δέσμευση ότι δε θα απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός, ούτε μόνιμος, ούτε συμβασιούχος. Ζητείται απόσυρση του προεδρικού διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και έναρξη του διαλόγου για το νόμο. Η ΟΛΜΕ θα συναντήσει την Τετάρτη στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες -ή, έστω, διαφορετικές- φωνές. Κατά της απεργίας τις ημέρες των εξετάσεων και κατά της επιστράτευσης τάχθηκαν, κατά πλειοψηφία, οι καθηγητές του Ηρακλείου, στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ στο 3ο Λύκειο της πόλης.

Ανάμεσα σε άλλα, οι καθηγητές του Ηρακλείου προτείνουν να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο να ζητά την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.