Προσελκύουν Έλληνες νέα τμήματα στα Πανεπιστήμια της Κύπρου

Του Βασίλειου Καλόγηρου

Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 θα λειτουργήσουν νέα πανεπιστημιακά τμήματα στα δυο δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που έχει την έδρα του στη Λευκωσία, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά Ιατρική σχολή καθώς και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ενώ στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που βρίσκεται στη Λεμεσό θα λειτουργήσει το τμήμα Αποκατάστασης/Λογοθεραπείας.

Για τους μαθητές που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μια θέση εισαγωγής στα τμήματα των δυο κρατικών πανεπιστημίων θα πρέπει να τονιστεί ότι το διάστημα ταχυδρομικής αποστολής του μηχανογραφικού δελτίου, που είναι διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας, είναι από 1η έως και 19η Ιουλίου του 2013.

Σύντομα Εργοθεραπεία – Φυσικοθεραπεία – Κλινική Κοινωνική Εργασία

Προς ενημέρωση των μαθητών και των γονέων αξίζει να αναφερθεί ότι στο άμεσο διάστημα θα λειτουργήσουν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο κατευθύνσεις Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας και Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας. Οι πιο πάνω κατευθύνσεις μαζί με αυτή της Λογοθεραπείας, που θα δεχθεί φέτος τριάντα φοιτητές, απαρτίζουν το τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης.

Λογοθεραπεία/Λογοπαθολογία

Όσον αφορά την κατεύθυνση της Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας οι προοπτικές απασχόλησης των νεοεισαχθέντων φοιτητών όπως αυτές αναφέρονται στο διαδικτυακό τόπο του τμήματος είναι οι ακόλουθες: Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα είναι ικανοί να ασκούν όλο το εύρος της Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε κέντρα αποκατάστασης και σε σχολικές μονάδες, να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα, καθώς επίσης και να αναπτύξουν δραστηριότητα σε τομείς έρευνας, εκπαίδευσης και διοίκησης στις υπηρεσίες υγείας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ στην Κύπρο η Λογοθεραπεία αποτελεί κατεύθυνση Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ελλάδα η Λογοθεραπεία αποτελεί τμήμα των ΤΕΙ Ιωαννίνων και Πάτρας.

Ιατρική

Στην πρώτη δημόσια Ιατρική σχολή που θα ανοίξει τις πύλες της για Κύπριους και Έλληνες φοιτητές το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση οι τομείς:

(α) Βασικών Ιατρικών Επιστημών

(β) Παθολογίας
(γ) Χειρουργικής
(δ) Παθολογικής Ανατομίας
(ε) Ακτινολογίας

Το πρόγραμμα θα είναι εξαετές και θα χωρίζεται σε τρεις Φάσεις:

Φάση Ι (ένα έτος προ-ιατρικών σπουδών)
Φάση ΙΙ(δύο έτη συνδυασμένων σπουδών στις βασικές και κλινικές επιστήμες και στις αρχές της μελέτης και ανάλυσης της συμπεριφοράς)
Φάση ΙΙΙ (τρία έτη κλινικών σπουδών).

Γλώσσα διδασκαλίας είναι η Ελληνική.

Δημοφιλείς οι νέες σχολές για τους Κύπριους μαθητές

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας η Ιατρική σχολή είναι η δημοφιλέστερη επιλογή των Κυπρίων μαθητών ακολουθούμενη από το νέο τμήμα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ενώ και το τμήμα Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας είναι μέσα στις δέκα δημοφιλέστερες επιλογές των Κυπρίων. Τα τμήματα αυτά αναμένεται να έχουν υψηλή ζήτηση και από τους Έλληνες μαθητές.

*Σύμβουλος εκπαίδευσης, Med

Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ