Ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας: Τι θα πρέπει να προσέξετε

Συμβουλές από το Σύλλογο Μεσιτών Αττικής για να μην έλθετε προ απροόπτων

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι Βάσεις 2016 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αμέσως επόμενη μέρα βρίσκει τους νέους φοιτητές αλλά και τις οικογένειες τους σε αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας.

Τι θα πρέπει όμως να προσέξουν γονείς και φοιτητές όταν αναζητούν και πριν κλείσουν συμβόλαιο για το φοιτητικό σπίτι;

Ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής συμβουλεύει τι θα πρέπει να προσέξετε. Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου και εκτός από τις μεγαλουπόλεις.

Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέχουν οι φοιτητές πριν κλείσουν το φοιτητικό τους σπίτι

  • Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).
  • Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να κατοικούν στο σπίτι.
  • Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
  • Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  • Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  • Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
  • Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων).
  • Οι φοιτητές δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη. Τέτοιους όρους τους διαγράφουν, αλλά καλό είναι να συμβουλεύονται οπωσδήποτε δικηγόρο.