ΣΥΡΙΖΑ: Δεν νομιμοποιείται να λάβει αποφάσεις η συνεδρίαση των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η χθεσινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με θέμα τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων όπως προκύπτει από τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του στο ΕΣΥΠ κ. Παπασταμόπουλου που τονίζει ότι η συνεδρίαση δεν νομιμοποιείται να λάβει αποφάσεις. 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, που στάλθηκε ηλεκτρονικά προς τα μέλη του ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ, « ο κ. Λοβέρδος στην περίοδο αυτή, μετά την κοινοβουλευτική κατάρρευση της κυβέρνησης των Μνημονίων, οφείλει να περιορισθεί αυστηρά  σε καθήκοντα που αναλογούν σε αυτά ενός υπηρεσιακού υπουργού. Η συνεδρίαση των ΣΑΠΕ / ΣΑΤΕ δεν αποτελεί πεδίο προεκλογικής προβολής. Οι όποιες κατευθύνσεις και αποφάσεις για τα ΑΕΙ που ορίζονται από την κυβερνητικές πολιτικές που εκφωνεί ο κ. Λοβέρδος ΔΕΝ μπορούν να δεσμεύουν την κοινότητα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ». 

«Αν η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται πως δεν εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση, δυστυχώς οι μετέχοντες κηρύσσουν πως η πολιτική  για θέματα παιδείας αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό. Μια τέτοια υπόθεση εργασίας ουσιαστικά αποτελεί το άλλοθι για την συνέχιση συντηρητικών πολιτικών. Ειδικά για το θέμα των εισακτέων στα ΑΕΙ δεν έχει υπάρξει καμιά δέσμευση του υπουργού για άρση των πολιτικών λιτότητας των ΜΠΔΣ που ακυρώνουν κάθε πολιτική ενίσχυσης του διδακτικού έργου των ΑΕΙ και της φοιτητικής μέριμνας» επισημαίνεται στο κείμενο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι  «συνεδρίαση εν ονόματι της συνέχειας του κράτους με τη συμβολή ενός υποψήφιου Βουλευτή σε ρόλο Υπουργού, με τη συμμετοχή στη σύνθεση του, του κ. Φορτσάκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες που καλούνται σε 14 μέρες να τους κρίνουν αλλά και να δώσουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση σε μια πολιτική απελευθέρωσης από πολιτικές και αγοραία συμφέροντα που υπηρετούν». 

«Δηλώνουμε πως αποφάσεις που ενδεχομένως ληφθούν σήμερα ΔΕΝ δεσμεύουν την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς. Η πολιτική της κυβέρνησης της Αριστεράς ΔΕΝ έχει ως πεδίο ορισμού της τις Μνημονιακές δεσμεύσεις έκπτωσης  και αλλοίωσης του Δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ, και το νομοθετικό πλαίσιο του ν.4009/11. 

Αποχωρήσαμε από την συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου με την επιλογή υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος στη μόρφωση έναντι της εύρυθμης συρρίκνωσης των ΑΕΙ, δεν μετέχουμε στη ολοκλήρωση της για την προσαρμογή του κοινωνικού ζητήματος των εισακτέων στα ΑΕΙ στις Μνημονιακές πολιτικές. 

Καλούμε τα μέλη των ΣΑΠΕ / ΣΑΤΕ να σεβασθούν την δημοκρατική επιλογή του Λαού και να μεταθέσουν τον όποιο διάλογο μετά τις εκλογές» αναφέρεται στο κείμενο.

Καλόγηρος Βασίλειος