Δικαιώματα αποφοίτων Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης μετά το ακαδημαϊκό έτος 1990-91 δεν έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως δάσκαλοι στα Δημοτικά Σχολεία.

Το εν λόγω δικαίωμα το είχαν οι απόφοιτοι της Σχολής της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς  Ιωαννίνων εφόσον είχαν ημερομηνία κτήσης πτυχίου έως και το ακαδημαϊκό έτος 1990-91 δεδομένου ότι οι ανωτέρω Σχολές έπαψαν να λειτουργούν ως Παιδαγωγικές Ακαδημίες από το 1991.

Ωστόσο, σε ερώτηση της, η βουλευτής κυρία Ξουλίδου αναφέρεται σε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο έχουν διοριστεί και υπηρετούν κανονικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δάσκαλοι 2 απόφοιτοι της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης με τους διορισμούς τους να έχουν γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2003.

Ο υπουργός Παιδείας σε απάντησή του παραθέτει μια σειρά άρθρων καθώς και δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις οποίες έχει κριθεί οριστικά το θέμα περί της δυνατότητα απασχόλησης των αποφοίτων της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Ιεροσπουδαστηρίου Βελλάς Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, καθίσταται σαφές ότι οι εν λόγω Σχολές μπορούν να λειτουργήσουν μετά το 1991 μόνο ως Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές και όχι ως Παιδαγωγικές Ακαδημίες με συνέπεια ο χορηγούμενος από αυτές τίτλος σπουδών να αφορά "περί την Θεολογίαν" και να μην συνιστά τίτλο ισότιμο με αυτούς των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, ως εκ τούτου οι αποφοιτήσαντες από τις Σχολές αυτές μετά το 1991 δεν κατέχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού και πρόσληψης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν είναι δυνατός ή σύννομος ο διορισμός ή πρόσληψη τους και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ζήτημα αποκατάστασης κάποιας υφιστάμενης αδικίας.

Επίσης, το ΑΣΕΠ, σε εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, είχε ανακαλέσει από τους πίνακες επιτυχόντων – διοριστέων διαγωνισμού εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70 – Δασκάλων τα έτη 2002, 2004, όσους υποψηφίους κατείχαν πτυχίο Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης μετά το έτος 1991, των οποίων οι τίτλοι φέρουν την ένδειξη "περί την Θεολογίαν", ως μη έχοντες τα τυπικά προσόντα διορισμού και έκτοτε δεν δέχεται υποψηφίους με τα πτυχία αυτά στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικών ΠΕ70.

Το υπουργείο σε απάντηση του το καλοκαίρι του 2014 παραδέχεται ότι έχουν διοριστεί δυο εκπαιδευτικοί πτυχιούχοι της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής μετά το 1991 που διορίστηκαν μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2000 κλάδου δασκάλων ωστόσο ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου απάντησε ότι είχε παρέλθει η διετία -σχετικό ερώτημα κατατέθηκε το 2004- και επομένως δεν τίθεται θέμα ανάκληση τους διορισμού τους, καθόσον προφανώς δεν στοιχειοθετούνται οι εξαιρέσεις της παρ.2 του άρθρου 20 του ν. 2683/1999 που επιτρέπουν την ανάκληση του διορισμού για συνδρομή δόλου και άλλες ειδικές περιπτώσεις.

Ωστόσο,ο διορισμός ενός άλλου εκπαιδευτικού που είχε διορισθεί μέσω του ΑΣΕΠ 2002 και για τον οποίο δεν είχε παρέλθει διετία από το διορισμό ανακλήθηκε.

Καλόγηρος Βασίλειος