Στις 5 Σεπτεμβρίου το πρώτο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών

Στις 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο μεγάλο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ FM.

Ας μη ξεχνάμε ότι μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο οπότε αν η Α' φάση ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν το περιθώριο να παρουσιαστούν από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να αναλάβουν υπηρεσία και να είναι την ημέρα του αγιασμού στα σχολεία τους.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε για ακόμη μια φορά ότι έχει εξασφαλίζει 19.500 πιστώσεις που φυσικά δεν επαρκούν για να καλύψουν τα 22.500 κενά με αποτέλεσμα τα 3000 εξ αυτών να καλυφθούν με την διεύρυνση των αναθέσεων.

Για φέτος ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι "θεωρώ ότι δε θα είναι τραγικές οι ελλείψεις, αλλά πιστεύω ότι με τις επιπλέον συνταξιοδοτήσεις για την επόμενη χρονιά τα σχολεία με αυτές τις συνθήκες δύσκολα θα ανοίξουν το 2015".

Ο Υπουργός Παιδείας έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη ανατροπής του 1/10 στην εκπαίδευση υπογραμμίζοντας ότι "θα πρέπει λοιπόν να καταργήσουμε και αυτό δεν αφορά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορά το Υπουργείο Παιδείας και τη συζήτηση που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 1 προς 10 να μην ισχύσει για την παιδεία, να αλλάξει αυτός ο λόγος. Δε θα φτάνουν οι Δάσκαλοι και οι Καθηγητές, γι΄ αυτό θα πρέπει η αντιστοιχία 1 προς 10 να αλλάξει".

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι είναι ντροπή το γεγονός ότι έχει να γίνει ΑΣΕΠ από το 2008 λέγοντας χαρακτηριστικά: "ΑΣΕΠ έχει να γίνει από το 2008 και είναι ντροπή αυτό, πρέπει να κάνουμε ΑΣΕΠ, αλλά το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να γίνει για να προσλάβουμε 200 καθηγητές. Αν το ένα προς δέκα γίνει ας πούμε καλύτερο, θα έχουμε περισσότερες θέσεις, διότι με τα σημερινά δεδομένα και με κριτήριο την εμπειρία μας αν μας δώσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με βάση το ένα προς δέκα 850 άτομα για προσλήψεις την επόμενη χρονιά 2015-2016 τότε αντιλαμβάνεστε ότι για τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια θα αντιστοιχεί από αυτόν τον αριθμό περίπου ένας αριθμός 450, άντε 500 δασκάλων και Καθηγητών. Έχουμε και κάποιους 439 που περιμένουν το διορισμό τους από το διαγωνισμό του 2008, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για να προσλάβεις 200 άτομα. Θα είναι διοριστέοι μετά χιλιάδες εκπαιδευτικοί για πάρα πολλά χρόνια και δε θα διοριστούν ποτέ".

"Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η αλλαγή του 1 προς 10 είναι επιβεβλημένη, εξορθολογίζει όλη τη διαδικασία, πάμε σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αυτός ο διαγωνισμός εξορθολογίζει και τις προσλήψεις των αναπληρωτών και το σύστημα αποκτά μια ευταξία", σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Καλόγηρος Βασίλειος