New Article

Τα δίδακτρα στα κρατικά πανεπιστήμια της Ιταλίας κυμαίνονται από 600-1400 ευρώ. Το τελικό ποσό εξαρτάται από τη φορολογική δήλωση των γονιών, τη σχολή άλλα και το πανεπιστήμιο.http://www.italingua.gr/index.php/topicitem/view/141/3. Κατά μέσο όρο οι περισσότεροι καταβάλλουν περίπου 1.000 ευρώ.
Επίσης στο παραπάνω κόστος οι γονείς θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος για την αγορά των βιβλίων που ποικίλει. Για παράδειγμα υπάρχουν βιβλία που μπορεί να κοστίζουν 100-200 ευρώ και άλλα που κοστίζουν 20-30 ευρώ. Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει κάποια μαθήματα πουλάνε τα βιβλία τους μισοτιμής και έτσι μπορεί να μειωθεί το κόστος των βιβλίων αισθητά.http://www.italingua.gr/index.php/topicitem/view/74/3
 
Προϋποθέσεις εισαγωγής
 
Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί ένας φοιτητής που θα σπουδάσει στην Ιταλία:

1. Να έχει απολυτήριο Λυκείου

2. Να έχει λάβει τα τελευταία δυο χρόνια μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις και να έχει τη βεβαίωση πρόσβασης που χορηγεί το σχολείο. 

 

Στην Ιταλία υπάρχουν σχολές όπου οι υποψήφιοι καλούνται να δώσουν πανιταλικές εξετάσεις και σχολές χωρίς εξετάσεις. Οι σχολές με εξετάσεις είναι:

1. Ιατρική καθώς και όλες οι παραϊατρικές σχολές (Φυσιοθεραπεία, Νοσηλευτική, Λογοθεραπεία κ.α.)
2. Οδοντιατρική
3. Κτηνιατρική
4. Φαρμακευτική (στις περισσότερες πόλεις το πανεπιστήμιο βάζει ενδοπανεπιστημιακό τεστ σε 5 μαθήματα, 80 ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, σε άλλες έχει απλή εγγραφή με συγκεκριμένο αριθμό εγγραφέντων σπουδαστών).
5. Αρχιτεκτονική
6. Παιδαγωγικά
7. Ψυχολογία

http://www.italingua.gr/index.php/topicitem/view/67/3

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σχολές της ιατρικής διεκδικούνται από πάρα πολλούς υποψηφίους και γι αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία. Οι υποψήφιοι σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσαν φοιτητές εξετάζονται μέσα σε 2 ώρες με το σύστημα των πολλαπλών ερωτήσεων σε μια σειρά από μαθήματα (πχ. για την Ιατρική: Βιολογία, Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Κουλτούρα). 

Στα εν λόγω τεστ υπάρχει και αρνητική βαθμολογία. Επίσης μια συμβουλή που δίνουν σε όσους θέλουν να σπουδάσουν στην Ιταλία είναι να επιλέξουν μια μικρή πόλη γιατί συνήθως ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος και οι καθηγητές περισσότερο επιεικείς.

 
Σχολές χωρίς εξετάσεις

Εκτός από τις σχολές που απαιτούν πανιταλικές εξετάσεις υπάρχουν και σχολές που η εισαγωγή γίνεται ελεύθερα. Οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να γράψουν ένα τεστ γνώσεων όπου η επίδοσή τους σε αυτό ενδέχεται να μην επηρεάσει την εισαγωγή τους.

Οι σχολές χωρίς εξετάσεις είναι:

1. Φαρμακευτική (προς το παρόν δεν εμπίπτει στο σύστημα των πανιταλικών, αν και οι περισσότερες πόλεις, έβαλαν επιλεκτικό ενδοπανεπιστημιακό τεστ -Αύγουστος 2012-) σε κάποιες άλλες έκαναν απλή εγγραφή δίχως τεστ, με σειρά προτεραιότητας εγγραφέντων.
2. Πολυτεχνείο (εκτός από Αρχιτεκτονική)
3. Νομική
4. Φιλολογίες
5. Γλωσσών
6. Καλών Τεχνών (μερικές πόλεις έχουν ενδοπανεπιστημιακές)
7. Φυσικής
8. Χημείας
9. Μαθηματικών
10. Βιολογικό
11. Οικονομικών

 
Διαβάστε επίσης: