Στο Νομικό Συμβούλιο υπόθεση διαγραφής προϋπηρεσίας αναπληρώτριας

Στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους κατέφυγε εκπαιδευτικός φιλόλογος που της είχαν αφαιρεθεί μόρια προϋπηρεσίας για το λόγο ότι μετά την πρόσληψή της στο Εκκλησιαστικό Λύκειο "Βέλλας" Ιωαννίνων διατέθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αλβανίας για να υπηρετήσει σε σχολικές μονάδες της εποπτείας της. Μετά από ένσταση που πραγματοποιήθηκε από αδιόριστους εκπαιδευτικούς το Υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε τα μόρια προϋπηρεσίας για τα έτη 2008-9, 2009-2010.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο η κατά παρέκκλιση πρόσληψή της και εν συνεχεία η διάθεσή της στην Αρχιεπισκοπή Αλβανίας είχε την έννοια ότι δεν ήταν κατοχυρωμένη ούτε στους πίνακες αναπληρωτών της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, ούτε στους πίνακες επιτυχόντων και διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 οι οποίοι και αποτελούσαν τη δεξαμενή πρόσληψης αναπληρωτών. Η υπηρεσία διαβίβαζε στη Δ/νση λειτουργικής ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας τα στοιχεία της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν ως αναπληρωτές στην Αρχιεπισκοπή Αλβανίας.

Το Υπουργείο Παιδείας όπως προειπώθηκε αφαίρεσε τα μόρια προϋπηρεσίας των εν λόγω εκπαιδευτικών με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπεται η προσμέτρηση προϋπηρεσίας σε εκπαιδευτικές μονάδες εκτός της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυο εκ των εκπαιδευτικών κατέφυγαν στο διοικητικό εφετείο Αθηνών το οποίο και έκανε δεκτό ότι εφόσον δεν ανακλήθηκαν αλλά ούτε και ακυρώθηκαν οι πράξεις πρόσληψης στο εκκλησιαστικό Λύκειο Βέλλας Ιωαννίνων ισχύει υπέρ αυτών το κριτήριο της νομιμότητας με τις εντεύθεν συνέπειες. Στη βάση αυτή ακυρώθηκε η απόφαση του Υπουργού Παιδείας για διαγραφή των μορίων προϋπηρεσίας. Κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου έχουν ασκηθεί εφέσεις από το Υπουργείο Παιδείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οποίες και εκκρεμούν.

Η φιλόλογος δεν είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο διοικητικό εφετείο Αθηνών ζήτησε όμως μετά την απόφαση για τους δυο συναδέλφους της να ακυρωθεί η διαγραφή των μορίων προϋπηρεσίας κατ’ εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης ,του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας των ανωτέρω αποφάσεων.

Το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε σχετικά με το όλο θέμα αναφέροντας ότι :

Η Διοίκηση δεν οφείλει καθ’ υπαγόρευση των εν αρχή αναφερομένων συνταγματικών αρχών και επίκληση των αποφάσεων του Ακυρωτικού Εφετείου, να προβεί σε ανάκληση της απόφασης της διαγραφής των μορίων για το χρονικό διάστημα που προσελήφθη ως αναπληρώτρια στην Εκκλησιαστική σχολή Βέλλας και κατόπιν τοποθετήθηκε σε σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Καλόγηρος Βασίλειος