Κινδυνεύει η ακαδημαϊκή χρονιά σε Πολυτεχνείο και Παν. Αθηνών

Εντείνονται οι φόβοι για τη μη επιτυχή ολοκλήρωση του φετινού πανεπιστημιακού χειμερινού εξαμήνου.

Για την ακρίβεια, η νέα πενθήμερη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ακαδημαϊκή χρονιά στα δύο Ιδρύματα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων έχουν ήδη φτάσει τις δέκα εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή που πέρασε το μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κήρυξε παράνομη την απεργία τους, η πανελλήνια ένωση των διοικητικών υπαλλήλων κήρυξε τη Δευτέρα τη νέα πενθήμερη απεργία έως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Το γεγονός προκαλεί εκνευρισμό σε χιλιάδες φοιτητές, ακόμα και σε μερίδα των πανεπιστημιακών καθηγητών. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπήρχε προγραμματισμός για την έναρξη των μαθημάτων και της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου από σήμερα. Ωστόσο, η νέα απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε συνδυασμό με τις καταλήψεις σε ορισμένες από τις Σχολές που έγιναν με πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων αλλάζουν τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι για να ολοκληρωθεί αυτό πρέπει να διδαχθούν μαθήματα επί 26 εβδομάδες, αν εξαιρεθούν οι περίοδοι των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Σε αυτή την περίπτωση και αν τα μαθήματα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει χωρίς καμία απεργία να πραγματοποιηθούν μαθήματα μέχρι τα μέσα Ιουλίου προκειμένου να θεωρηθεί πλήρες το ακαδημαϊκό έτος.

Πολλά θα κριθούν, πλέον από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, η οποία αναμένεται εντός των ημερών.