Συλλογή υπογραφών για ανοιχτές σχολές από τους φοιτητές

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές λόγω των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά πανεπιστήμια.

Αν και βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου σε πολλά τμήματα δεν έχουν ξεκινήσει τα χειμερινά εξάμηνα σπουδών, οι εξεταστικές του Σεπτεμβρίου δεν έχουν πραγματοποιηθεί και πολλοί πρωτοετείς είναι στον “αέρα” αφοί δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις εγγραφές τους. Μάλιστα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο χρόνος έχει σταματήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται από φοιτητές.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδήγησε την φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία γνωστοποιεί την προσπάθεια συλλογής υπογραφών για “Ανοιχτά Πανεπιστήμια” μέσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς πολλοί φοιτητές από την επαρχία έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να διεξαχθούν οι συλλογικές διαδικασίες καθώς κάποιοι ελέγχουν τις εισόδους των Πανεπιστημίων και δεν μπορούν να εισέλθουν.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να υπογράψουν ζητώντας το άνοιγμα των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://anoixtessxoles.gr/. Το μόνο που απαιτείται είναι η εισαγωγή του ονόματος, του επωνύμου και η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ιστοσελίδα μετρά λίγες “μέρες ζωής” και μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει υπέρ των ανοιχτών σχολών 18.088 άτομα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα υπογραφών, η κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τα πανεπιστήμια, αναφέρουν οι δημιουργοί της ιστοσελίδας, είναι χώρος ακαδημαϊκής δραστηριότητας και όχι εργαλείο για πολιτικά παιχνίδια.

“Από τη στιγμή που κάποιοι κάνουν ελέγχους στις εισόδους και δεν μας αφήνουν να μπούμε στις σχολές ώστε να έρθουμε σε επαφή με τους συμφοιτητές μας και να εκφράσουμε εκεί την άποψή μας, σας καλούμε όλους να συμμετέχετε σε αυτήν την διαδικτυακή κίνηση. Αν και εσύ πιστεύεις, ότι βρίσκεσαι στη μέση μιας κατάστασης που δεν δημιούργησες και δεν ευθύνεσαι, υπόγραψε την αίτησή μας. Ένωσε και εσύ τη φωνή σου με τη δική μας και ζήτα μαζί με εμάς, ανοιχτές σχολές!”

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Παράταση εγγραφών

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, της 18/10/2013, των Διοικητικών Υπαλλήλων του Παν/μιου η απεργία του Διοικητικού Προσωπικού συνεχίζεται και δεν διενεργούνται εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την από 1/10/2013 απόφαση της Συγκλήτου του Παν/μιου παρατείνεται η προθεσμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών έως και την 15η Νοεμβρίου.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Έγγραφο επιτυχίας αντί για φοιτητική ταυτότητα

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και η προκήρυξη νέας απεργίας από τους διοικητικούς υπαλλήλους το διάστημα 21 έως και 25 Οκτωβρίου οδήγησαν την πρυτανεία στην απόφαση να μπορούν οι φοιτητές να σιτίζονται στη λέσχη και να μετακινούνται με τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ του νομού Ιωαννίνων μόνο με την επίδειξη του εγγράφου επιτυχίας ή βεβαίωση πρόσβασης.

Καλόγηρος Βασίλειος