Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών

Πυρετώδεις διεργασίες στα εκπαιδευτικά θέματα κρύβει η τρέχουσα εβδομάδα.

Η πλειονότητα των ενδιαφερομένων, όπως είναι λογικό, απασχολείται με την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Μαΐου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις κίνησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", οι φετινές βάσεις φαίνεται ότι τραβούν ξανά την ανηφόρα.

Ειδικότερα, στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο, αναμένεται να εμφανιστούν πτωτικές τάσεις σε αρκετές σχολές. Υποχώρηση των βάσεων αναμένεται επίσης και σε μεμονωμένες σχολές 1ου και 2ου πεδίου.

Ωστόσο, η γενική εικόνα που προκύπτει είναι ότι έρχεται συνωστισμός αριστούχων στις κεντρικές σχολές αιχμής, καθώς και υποψηφίων με μέσες βαθμολογίες στις σχολές μεσαίας ζήτησης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, λόγω του νέου καθεστώτος των μετεγγραφών, αναμένεται άνοδος των βάσεων και σε πλήθος περιφερειακών σχολών, επειδή τις δήλωσαν πολύ περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με τις άλλες χρονιές με την ελπίδα ότι θα πάρουν μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η πιθανότερη ημέρα ανακοίνωσής τους είναι η Πέμπτη, ενώ η ύστατη ημερομηνία ανακοίνωσης είναι η Παρασκευή 29 Αυγούστου. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, στο πεδίο προετοιμασίας του νέου σχολικού έτους, αναμένεται η ανακοίνωση των αποσπάσσεων εκπαιδευτικών, οι οποίες, πάντως, θα είναι μειωμένες φέτος κατ' απόλυτη τιμή.

Τα κενά στα σχολεία έχουν υπολογιστεί σε 22.500 για τη χρονιά που ξεκινά.

Στη Βουλή, συν τοις άλλοις, θα κατατεθεί η διάταξη του υπουργού Παιδείας που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 25.000 "λιμνάζοντες φοιτητές" που έδειξαν ενδιαφέρον την τελευταία διετία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Μέχρι τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου, ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρέπει να διαγράψουν αυτοδικαίως τους υπόλοιπους.