Εντοπίστηκε σκάφος με βαρύ οπλισμό στη Χίο

Έρευνες της αντιτρομοκρατικής βρίσκονται από το πρωί σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο μετά από εντοπισμό σκάφους ανοιχτά της Χίου, στο οποίο εντοπίστηκαν εκρηκτικά και οπλισμός.

Το φουσκωτό εντοπίστηκε στη Βόρεια Χίο από σκάφος του λιμενικού. Οι τέσσερις άνδρες που βρίσκονταν στο σκάφος συνελήφθησαν, ενώ ανάμεσα στα ευρήματα ήταν 2 αντιαρματικοί όλμοι, 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, σφαίρες και εκρηκτικοί μηχανισμοί. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συλληφθέντες είναι δύο Έλληνες και δύο τουρκικής καταγωγής, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση και έρευνα σε σπίτια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο. 

Αργά το απόγευμα, δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν στη Χίο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο νέοι συλληφθέντες είναι Έλληνες και συνελήφθησαν κοντά στο Λιμεναρχείο, όπου κρατούνται οι άλλοι τέσσερις. Από την προανάκριση που ακολούθησε, φέρεται να είναι συνεργάτες των τεσσάρων και είχαν μεταβεί στο νησί και με αυτοκίνητο, το οποίο έφερε αθηναϊκές πινακίδες, προκειμένου να ελέγχουν το χώρο για την ασφαλή μεταφορά του οπλισμού στην Τουρκία.

Δώδεκα προσαγωγές έχουν γίνει έως στιγμής, εννέα στην Αθήνα και κυρίως από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνεχίζονται οι έρευνες από την αστυνομία και οι υπόλοιπες στη Θεσσαλονίκη. Οι προσαχθέντες είναι κυρίως αλλοδαποί αλλά και κάποιοι Έλληνες. 

Συνολικά ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική 10 οικήματα, κυρίως στα Εξάρχεια και στην Θεσσαλονίκη και έχει κατασχεθεί ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό, τα οποία εξετάζονται. Ανάμεσα στους χώρους που ερευνήθηκαν ήταν και τα γραφεία τουρκικής οργάνωσης στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου είχε δηλώσει ως κατοικία ο ένας από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς στο φουσκωτό σκάφος με τα όπλα στη Χίο.

Εκείνο που επιβεβαιώνεται από το σημερινό συμβάν στην Χίο, είναι ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ Κούρδων και Ελλήνων, γι' αυτό και εξετάζονται όλες οι διασυνδέσεις και οι δραστηριότητες των συλληφθέντων, για να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτύξει κοινή δράση στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η προέλευση των όπλων που κατασχέθηκαν στην Χίο, αλλά η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής είναι σε πλήρη εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωση της αναμένονται ανακοινώσεις.

Η επιχείρηση

Αρχικά οι άνδρες του λιμενικού προσέγγισαν το σκάφος για έλεγχο ρουτίνας. Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλο αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.

Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι επιβάινοντες, δύο Έλληνες και οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, συνελήφθησαν. Όπως έγινε γνωστό, το ταχύπλοο είχε προορισμό την Τουρκία.
Μετά την πρώτη εξέταση των συλληφθέντων, την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία αυτή την ώρα πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια, που σχετίζονται με τους συλληφθέντες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους Έλληνες, ο οποίος είναι 22 ετών, σπουδαστής στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ, για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνουν οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, αλλά και ο ένας Έλληνας συνεργάτης τους. Εκτιμάται ότι ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία.