Καρτέρι για τους δολοφόνους του 37χρονου αστυνομικού

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, στη Βοιωτία και στις γύρω περιοχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των πέντε πάνοπλων κακοποιών, με καλάσνικοφ και άλλο οπλισμό, οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν 37χρονο αστυνομικό, στις 02.30, σε ενέδρα που είχαν στήσει σε ομάδα της Ασφάλειας Λειβαδιάς, ενέδρα κατά την οποία οι δράστες αφόπλισαν και δύο άλλους αστυνομικούς.

Θύμα της δολοφονικής επίθεσης είναι ο υπαρχιφύλακας Γεώργιος Ανδριτσόπουλος, παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών με σύζυγο έγκυο στο τρίτο τους παιδί, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφάλειας Λειβαδιάς.

Σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις, από περιγραφές των άλλων αστυνομικών και από τον τρόπο δράσης των πέντε ενόπλων, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι πρόκειται κατά για δραπέτες των φυλακών Τρικάλων και πιθανότατα κάποιοι από αυτούς που είχαν εμπλακεί πριν από λίγο καιρό στην αιματηρή συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου είχε πέσει νεκρή η 25χρονη από την Κόρινθο και οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη μετά τις 2 τα ξημερώματα, στο Δίστομο Βοιωτίας. Στην περιοχή, τις τελευταίες μέρες στήνονταν συνεχώς μπλόκα από την Αστυνομία, επειδή είχε παρατηρηθεί αύξηση σε κλοπές αυτοκινήτων.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τη νύχτα ελήφθη πληροφορία ότι στην περιοχή του Διστόμου κινούνταν κάποια ύποπτα άτομα, γι αυτό έσπευσαν εκεί αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία, στο πλαίσιο της επιφυλακής για τις κλοπές αυτοκινήτων.

Στο σημείο μετέβη αρχικά ένα συμβατικό όχημα, με τρεις αστυνομικούς. Ενώ στάθμευαν το όχημα, εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά πέντε άτομα, που ήταν κρυμμένα σε παρακείμενο αλσύλλιο, και με την απειλή πολεμικών όπλων καλάσνικοφ τους ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν τον υπηρεσιακό τους εξοπλισμό (τρία αλεξίσφαιρα γιλέκα, τρία πιστόλια και ένα πολεμικό τυφέκιο G 3-A3).

Την ώρα εκείνη κατέφθασε στο σημείο και δεύτερο συμβατικό όχημα με δύο αστυνομικούς. Οι πρώτοι συνάδελφοί τους προσπάθησαν να τους προειδοποιήσουν, φωνάζοντας: «Προσέξτε, είναι παγίδα», αλλά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Ο ένας από τους κακοποιούς πυροβόλησε εναντίον τους με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός, ο 37χρονος υπαρχιφύλακας, στον δεξιό μηρό.

Αμέσως μετά πυροβόλησε ακόμα μια φορά τον δεύτερο αστυνομικό, ο οποίος όμως πρόφτασε και καλύφθηκε πίσω από μάνδρα.

Ο υπαρχιφύλακας διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ακατάσχετη αιμορραγία.

Οι δράστες διέφυγαν με το πρώτο υπηρεσιακό όχημα μάρκας FORD FOCUS, χρώματος μπλε. Αμέσως σήμανε συναγερμός και όλη η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άρχισε μια μεγάλη επιχείρηση αναζήτησης των δραστών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην περιοχή βρίσκονται και κλιμάκια από την Ασφάλεια, την Ομάδα ΔΙΑΣ, την ΟΠΚΕ και άλλες υπηρεσίες της Αττικής, καθώς και άνδρες της ΕΚΑΜ, οι οποίες συμμετέχουν στις έρευνες και με τη συνδρομή ελικοπτέρου.

Ωστόσο, έως πριν από λίγο δεν είχαν εντοπιστεί τα ίχνη των δραστών, ούτε το όχημα της Ασφάλειας με το οποίο διέφυγαν.

Ο 37χρονος υπαρχιφύλακας, που έπεσε νεκρός την ώρα του καθήκοντος, μόλις πριν από έναν χρόνο είχε μετατεθεί στη Λειβαδιά, από την Αθήνα όπου υπηρετούσε, επειδή από εκεί κατάγεται η σύζυγος του.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δαφνιά Αγρινίου.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, για τον θάνατο του οικογενειάρχη αστυνομικού δήλωσε:

«Η ελληνική κοινωνία θρηνεί για μία ακόμη φορά την απώλεια ζωής ενός αστυνομικού, του υπαρχιφύλακα Γεώργιου Ανδριτσόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ώρα καθήκοντος, προσπαθώντας να διασφαλίσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας. Μαζί με τη βαθιά οδύνη μου για τον θάνατο του αστυνομικού, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τη σύζυγο, τα παιδιά του και σε όλους τους οικείους του. Θα ήθελα επίσης να τους διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την Πολιτεία, προκειμένου οι δολοφόνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να λογοδοτήσουν για τις ειδεχθείς πράξεις τους».

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του 37χρονου συναδέλφου τους εξέφρασαν και τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Εκείνη τη στιγμή μάλιστα, βρίσκονταν κατά τραγική σύμπτωση, σε τρισάγιο στα Πατήσια, όπου σαν σήμερα, 17-6-2009, είχε πέσει νεκρός από τις σφαίρες τρομοκρατών, ο αστυνομικός Νεκτάριος Σάββας.

Στο τρισάγιο παραβρέθηκε και ο κ. Δένδιας.

Σε ανακοίνωσή της για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα στο Δίστομο, η ΠΟΑΣΥ, εκτός των άλλων αναφέρει:

"Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη μας για τη νέα αυτή τραγική εξέλιξη, καθώς ήρθε να υπενθυμίσει κατά τον πιο σκληρό και αδυσώπητο τρόπο τις βαρύτατες ευθύνες της πολιτείας και των αρμοδίων εκείνων κυβερνητικών οργάνων, που έχουν μετατρέψει τον Έλληνα Αστυνομικό σε αναλώσιμο «είδος» για πάσης φύσεως εγκληματίες.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα έχει κρούσει προ πολλού τον κώδωνα του κινδύνου και αρνείται να αποδεχτεί μοιρολατρικά ότι στις παρούσες συνθήκες έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια θωράκισης του λειτουργήματος του Αστυνομικού και ότι το να δολοφονούνται αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, είναι απόρροια των φυσιολογικών επαγγελματικών κινδύνων και των συνθηκών εργασίας.

Καλούμε την Πολιτεία να αφήσει επιτέλους τα κροκοδείλια δάκρυα και να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα. Αναγνώριση εδώ και τώρα της εργασίας μας ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής, ουσιαστική θεσμική θωράκιση όλων των συναδέλφων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους ώστε να παράξουν το αγαθό της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία".