Περιορισμοί στις μικρές διαδηλώσεις από την κυβέρνηση

Χωρίς τη συναίνεση από την πλευρά της ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την αναμόρφωση του καθεστώτος που διέπει τις διαδηλώσεις και τις πορείες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία, τονίζοντας πάντως ότι "κάθε διαμαρτυρία, κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο".

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης σε στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία, το 2012 στο κέντρο της Αθήνας υπήρξαν 796 διαδηλώσεις με λιγότερα από 200 άτομα που έκλεισαν τους δρόμους.

"Το όριο είναι το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να μετακινούνται, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν μία στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έχει υποφέρει πάρα πολύ", πρόσθεσε.

Στο τέλος, ο κ. Δένδιας διέκρινε ότι προηγήθηκε ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και προεξόφλησε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και ότι θα έχει "μια λογική κατάληξη, ώστε να πετύχουμε έναν στόχο να βοηθήσουμε επιτέλους την πρωτεύουσα του κράτους να ανακάμψει".

"Θέλουμε να συνεννοούμαστε, αλλά χωρίς την πυγμή και την ποδηγέτηση από το κράτος και τις δυνάμεις της εκτελεστικής εξουσίας", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, συμπληρώνοντας ότι "οι ελεύθεροι δημοκρατικοί άνθρωποι γνωρίζουν και ξέρουν να αυτοπεριορίζονται".

"Είπαμε με απόλυτη σαφήνεια", πρόσθεσε, "ότι αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη των ογκωδών, των πολυπληθέστατων, μαχητικών και ειρηνικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούμε ως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ακόμη ότι «ο νόμος και η τάξη δεν επιβάλλεται με διατάγματα», συμπληρώνοντας πως «ουδείς είναι τρελός να διαδηλώνει αν δεν έχει προβλήματα».