Εξάρθρωση κυκλώματος που συσκεύαζε χασίς σε οινοποιείο

Μέλη κυκλώματος διακίνησης χασίς από την Αλβανία στη Δυτική Ευρώπη και την Κύπρο συνελήφθησαν από άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ τη Δευτέρα.

Οι άνδρες συνήθιζαν να συσκευάζουν αεροστεγώς το χασίς μέσα σε ασκούς μεταφοράς κρασιού.

Πρόκειται κυρίως για Ελληνες και Αλβανούς υπηκόους. Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, μετά τον εντοπισμό στην πόλη Κάσελ της Γερμανίας δύο φορτηγών που μετέφεραν 600 κιλά χασίς κρυμμένα μέσα σε ασκούς κρασιού. Από τα συνοδευτικά έγγραφα προέκυπτε ότι οι ασκοί με το χασίς είχαν σταλεί από την Ελλάδα και ειδικότερα από οινοποιείο με έδρα την Κόρινθο.

Κεντρικό ρόλο στη δράση της σπείρας φέρεται να διαδραμάτισε 40χρονος Αλβανός, γνωστός με το όνομα "Έντι". Σε βάρος του, εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης των ελληνικών και ελβετικών αρχών για διακίνηση παράνομων μεταναστών και ναρκωτικών αντίστοιχα.

Για την ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί στις 5 Απριλίου 2013 τρία άτομα: δύο Ελληνες και ένας νεαρός Αλβανός. Επρόκειτο να εξάγουν στη Δυτική Ευρώπη 498 κιλά χασίς μέσα σε ασκούς μεταφοράς κρασιού.

Η νταλίκα, μέσω της οποίας θα γινόταν η μεταφορά, ανήκε σε εταιρεία διεθνών μεταφορών που οι συλληφθέντες είχαν συστήσει τον Νοέμβριο του 2012. Πιο πρόσφατα, το κύκλωμα αποπειράθηκε να εξαγάγει στη γειτονική Ιταλία 56 κιλά χασίς κρυμμένα μέσα σε οικιακό ψυγείο. Το φορτίο εντοπίστηκε στις 9 Μαΐου 2013 στο λιμάνι του Λαυρίου.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 45χρονος Κύπριος που διαμένει στον Ασπρόπυργο. Είναι ιδιοκτήτης μάντρας με φορτηγά διεθνών μεταφορών και συνεργάτης ναυτιλιακής εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της οχηματαγωγά πλοία.

Ο 45χρονος φέρεται να είχε μεσολαβήσει προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του χασίς από το λιμάνι του Λαυρίου στην Κύπρο.

Συνελήφθησαν ακόμα ο 49χρονος οινοποιός, ιδιοκτήτης του οινοποιείου όπου γινόταν η συσκευασία του χασίς στους ασκούς καθώς και ένας 44χρονος ελεύθερος επαγγελματίας. Στον τελευταίο, το κύκλωμα είχε αναθέσει τη δημιουργία φυτείας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Στην έρευνα στο οινοποιείο βρέθηκαν 18 κιλά χασίς, δύο καλάσνικοφ, ένα περίστροφο, δύο κυνηγετικές καραμπίνες και σφαίρες.

Στο μεταξύ, η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. κατέσχεσε το Σάββατο μέσα σε νταλίκα στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου 415 κιλά χασίς. Η νταλίκα ανήκε σε μεταφορική εταιρεία της Δανίας, ενώ για την υπόθεση συνελήφθη ο 42χρονος οδηγός, υπήκοος Δανίας. Η νταλίκα είχε νόμιμο φορτίο μπαχαρικά, ελαιόλαδο, τυριά και ξηρούς καρπούς και προορισμό τη Δανία.

Όλες οι παραλήπτριες εταιρείες βρίσκονται στη Δανία και σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές της χώρας, μέσω της Europol, ερευνάται πιθανή εμπλοκή τους στην υπόθεση διακίνησης του χασίς.