Επτά αυτοκτονίες απέτρεψε η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Eπτά απόπειρες αυτοκτονίας απέτρεψε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο δεκαήμερο.

Η υπηρεσία ενημερώθηκε για επτά χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είχαν αποστείλει e-mails σε θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ιστοσελίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, καθώς επίσης είχαν επικοινωνήσει με χρήστες κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώνοντας την πρόθεση τους να αυτοκτονήσουν.

Οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και συνεργάστηκαν με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. Αμέσως εντοπίστηκαν τα άτομα σε διάφορες περιοχές της χώρας, υστέρα από ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών των μηνυμάτων τους.

Σε μία περίπτωση, τα ηλεκτρονικά ίχνη προέρχονταν από πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου της Γερμανίας και από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε η Europol, προκειμένου να ειδοποιηθούν οι αρχές της Γερμανίας και να εντοπιστεί ο προτιθέμενος αυτόχειρας.

Σε άλλη περίπτωση, η προτιθέμενη αυτόχειρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργεί σε 24ωρη βάση ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

Σε όλες τις περιπτώσεις σημαντική είναι η συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνδράμουν στις προσπάθειες για τη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων.