Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ληστειών στο Κρανίδι Αργολίδας

Συνελήφθησαν την Κυριακή έξι άτομα, τα οποία η Αστυνομία θεωρεί μέλη εγκληματικής οργάνωσης, σε περιοχές της Αργολίδας και του Πειραιά.

Η οργάνωση ενέχεται σε σωρεία ένοπλων ληστειών, αλλά και σε απόπειρες άλλων. Στο πλαίσιο των ίδιων αστυνομικών ερευνών, εξιχνιάστηκε ληστεία, στην οποία οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν διαπράξει πριν από περίπου πέντε μήνες, στην Ερμιόνη σε βάρος ενός 87χρονου.

Ο άνδρας είχε δεχτεί πολύ σοβαρά χτυπήματα μέσα στο σπίτι του και οι δράστες τον είχαν εγκαταλείψει αβοήθητο, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά τη ζωή του.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν οκτώ περιπτώσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και τρεις απόπειρες, στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας και του Πειραιά Αττικής.

Οι τέσσερις από τους έξι είναι Έλληνες στην καταγωγή, 36, 29, 54 και 67 ετών αντίστοιχα. Συνελήφθησαν στο Κρανίδι Αργολίδας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορά τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες από κοινού και κατ' εξακολούθηση, της έκθεσης, της θανατηφόρου σωματικής βλάβης, της κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων και της παράβασης της νομοθεσίας που αφορά τις αρχαιότητες.

Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν έπειτα από αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, ένας 22χρονος κι ένας 24χρονος, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα τέσσερις Ρομά -24, 21, 22 και 31 ετών- καθώς και δύο επιπλέον άτομα.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα της Ασφάλειας Ναυπλίου, διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω άτομα, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό τη διάπραξη ένοπλων ληστειών, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων. Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι έμπαιναν στα σπίτια των ηλικιωμένων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, χτυπούσαν και τραυμάτιζαν τα θύματά τους, ενώ στη συνέχεια τα ακινητοποιούσαν δένοντάς τα.

Όπως προέκυψε, οι δράστες, με διαφορετική κατά περίπτωση σύνθεση, κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου 2012, έως και τη σύλληψή τους, είχαν διαπράξει στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας δέκα περιπτώσεις ένοπλων ληστειών και απόπειρες, καθώς και μία ληστεία σε σπίτι ηλικιωμένου στον Πειραιά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Κρανίδι Αργολίδας και στο Ίλιον Αττικής, στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι, 77 φυσίγγια διαμετρήματος 6,35 mm, ένα μαχαίρι, ένα στιλέτο, τύπου "πεταλούδα", μία πτυσσόμενη αστυνομική ράβδος, ένας σκούφος, μία μάσκα full face, τέσσερις ψεύτικες γενειάδες μεταμφίεσης, 27 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών SIM, 57 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, το ποσό των 40.500 ευρώ, μία συσκευασία που περιείχε 83 πλαστικά δέσμευσης καλωδίων και διάφορα κοσμήματα. Επίσης κατασχέθηκαν και τρία αυτοκίνητα των δραστών.

Συνολικά από τη δράση της η συμμορία φέρεται να είχε αποκομίσει χρυσαφικά, αντικείμενα και χρήματα, που η αξία τους ξεπερνά τις 460.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης.