Έκρηξη στο “The Mall” στο Μαρούσι

19.19 - Κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια τουυ Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου,από τον Περαιά πρός την Κηφισιά και αντίστροφα, καθώς η Ελληνική Αστυνομία ήρε την απαγόρευση, λόγω της βομβιστικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Mall. Ωστόσο, οι συρμοί δεν σταματούν στο σταθμό Νερατζιώτισσα και επιτρέπεται μόνο η δέλευσή τους.

18.20- Τρεις τηλεφωνικούς αριθμούς για καταγγελίες πολιτών που ίσως είδαν κάτι σχετικό με το χτύπημα άνοιξε η αστυνομία. 

Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη στο πρώτο επίπεδο.

Την Κυριακή το εμπορικό κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό, καθώς λειτουργούν οι χώροι αναψυχής δηλαδή καφετέριες, εστιατόρια και κινηματογράφοι και μέσα στο κέντρο ήταν 200 άτομα. Πρόλαβαν να βγουν οριακά λίγα λεπτά πριν την έκρηξη.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο κέντρο ήταν και οικογένειες με παιδιά που πήγαν να δουν τις παιδικές παραστάσεις στα σινεμά, ενώ υπήρχαν και εργαζόμενοι που έκαναν απογραφή στα καταστήματα του πρώτου ορόφου.

Της έκρηξης προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου σε εφημερίδα και σε ιστοσελίδες.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για δύο τραυματίες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ με ασθενοφόρο και είναι δύο άνθρωποι που δούλευαν στην ασφάλεια του κέντρου.

Νωρίτερα, στις δέκα παρά δέκα άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία λέγοντας ότι σε 50 λεπτά θα εκραγεί βόμβα που έχουν τοποθετήσει στο εμπορικό.

Η αστυνομία απέκλεισε τον χώρο κι έβγαλε τους επισκέπτες και στη συνέχεια ακολούθησε η έκρηξη. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κάδο σκουπιδιών κοντά σε κατάστημα καλλυντικών.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο πρώτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου όπου βρίσκονται εμπορικά καταστήματα και ένα υποκατάστημα τράπεζας.

Στο σημείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί και δύο ασθενοφόρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ζελατοδυναμίτιδα στον εκρηκτικό μηχανισμό. Οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας συλλέγεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που επιχειρούν να δουν αν οι κινήσεις των δραστών έχουν καταγραφεί.

Σε ανακοίνωση του το εμπορικό αναφέρει ότι χρειάστηκαν 6 λεπτά για να βγουν όλοι από το κτίριο.

Πως κινούνται Ηλεκτρικός και Προαστιακός

Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε ο σταθμός Νερατζιώτισσα του Προαστιακού και του ΗΣΑΠ.  Οι συρμοί του Ηλεκτρικού κινούνται από Πειραιά μέχρι Ειρήνη.

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει κλειστό το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το εμπορικό κέντρο

Το τηλεφώνημα του αγνώστου

Στις 9:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 50 λεπτά ενώ ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 9:58 σε ιστοσελίδα. Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης. Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο.
 
Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί γι' αυτό και υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί.

Ενημερώνεται ο Σαμαράς

Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τη συμμετοχή του υπουργού Νίκου Δένδια, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα που στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν παιδιά.

Το μήνυμα ότι η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται, στέλνει μέσα από ανακοίνωση του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου

Η είδηση για την έκρηξη κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου μέσω του διεθνούς πρακτορείου Reuters (φωτό). Το πρακτορείο τονίζει ότι έγινε έκρηξη σε πολυσύχναστο εμπορικό και δημοσιεύει φωτογραφίες από το σημείο. Τονίζει ακόμη ότι υπήρξαν δύο τραυματίες.